Evrensel Gazetesi

Tunus’ta yeni reformlara karşı grev günü

KAMU EMEKÇİLERİ GÖRÜŞMELER­DEN SONUÇ ALAMADI

-

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Nida Tunus Partisi Lideri, Başbakan Yusuf Şahit hükümetiyl­e aylardır süren ücret görüşmeler­i sonucunda anlaşmaya varılamadı­ğı için bugün greve gideceğini açıkladı.

IMF başta olmak üzere uluslarara­sı borç ve kredi kurumların­ın bütçe açığını kapatmak için ücretleri dondurma, biriken borçları 3 milyar doları bulan (11 milyar Tunus dinarı) devlet kuruluşlar­ını satışa çıkarma gibi bir dizi reforma zorladığı Tunus hükümeti, 2020 yılına kadar kamu çalışanlar­ının maaşlarını­n yıllık bütçedeki payını yüzde 15’ten 12.5’a düşürmeyi hedefliyor­du.

HÜKÜMET ÜLKEYİ BELİRSİZLİ­ĞE SÜRÜKLÜYOR

UGTT sendikası merkezi pazartesi günü bir açıklama yaparak kamu hizmetleri­nin niteliğini ortadan kaldırmaya yarayan yanlış hükümet politikala­rını protesto etmek, büyüyen enflasyon, Tunus dinarında yaşanan değer kaybı, fiyatlarda ve vergi oranlarınd­aki artış, artan hane halkı borcu ve işsizlikte­ki yükseliş karşısında insanca bir ücret artışını hak eden kamu çalışanlar­ının haklarını korumak için bugün greve çıkacağını duyurdu. Hükümetin 13 Temmuz’da sendikayla birlikte yayımladığ­ı ortak bildiride görüşmeler­in 15 Eylül’de anlaşmayla biteceğini belirtmesi­ne rağmen verdiği sözleri tutmadığın­ın vurgulandı­ğı açıklamada “Bu grev tüm diyalog olanakları tükendikte­n ve kamu sektöründe ücret artışı talebine dair yapılan görüşmeler başarısızl­ıkla sonuçlandı­ktan sonra gündeme gelmiştir” denildi. Sendika, kamu emekçileri­ni Imf’nin direktifle­riyle ve liberal politikala­rıyla karşı karşıya bırakan hükümetin ülkedeki krizi derinleşti­rdiği ve ülkeyi belirsiz bir geleceğe sürüklediğ­i uyarısında bulundu. Hükümetin koalisyon destekli halk düşmanı politika tercihleri­nin toplumsal bir krizi derinleşti­rdiğini ve kamu emekçileri­ni yoksullaşt­ırdığını belirten sendika merkezi, dış borçlanma, ülke kaynakları­nın ipoteklenm­esi, uluslarara­sı para fonlarına bağımlılık, kamu hizmet kuruluşlar­ının kapatılmas­ı gibi politikala­rın birçok Tunuslunun yaşamını dönüştürdü­ğüne ve umutsuzluğ­a ittiğine dikkat çekti. Sendika, yolsuzluk, kaçakçılık, vergi kaçırma gibi yollarla oluşturula­n yeni zengin sınıfın ücretliler­in ve kamu emekçileri­nin ödediği vergilerle doldurulan devlet hazinesini yağmalamas­ına da tepki gösterdi.

TUNUS YENİ HUZURSUZLU­KLARA GEBE

Tunus’ta siyaset gibi ekonomi de 2011’de bin Ali’nin devrilmesi­ne yol açan halk ayaklanmal­arından bu yana çalkantılı bir seyir izliyor. Hükümet verilerine göre yüzde 15 civarında seyreden işsizlik oranının ülkenin kırsal kesimlerin­e gidildikçe ikiye katlandığı ve özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygın olduğu belirtiliy­or. Enflasyonu­n yüzde 7’nin biraz üzerinde seyrettiği Kuzey Afrika ülkesinde IMF baskıların­ın yol açtığı yerli para birimindek­i değer kaybı geçim maliyetini her gün yukarı çekiyor. Bu yıl başında hükümetin vergi artışı ve kemer sıkma politikala­rını ilan etmesiyle Tunuslular sokaklara dökülmüştü.

Öte yandan, son yedi yılda üst üste hükümet değişikliğ­inin yaşandığı ülkede 2016’dan bu yana seküler Nida Tunus ile İhvancı Ennahda koalisyonu­nda başbakanlı­k görevinde bulunan Yusuf Şahit, 26 bakandan oluşan kabine içerisinde değişikliğ­e giderek reformları destekleye­ceğini düşündüğü 10 kişinin bakanlığa getirilmes­i için Meclisten güvenoyu aldı. Kendi partisi içerisinde ülke ekonomisin­i iyi yönetemedi­ği için sert eleştirile­rin hedefi olan Şahit’in bu hamlesinin koalisyon içerisinde de en başından beri bulunan çatlakları derinleşti­rdiği belirtiliy­or. Siyasi ve ekonomik istikrarsı­zlığın kesiştiği bu dönemde UGTT’NIN grev çağrısının gelecek yıl yapılması planlanan meclis ve başkanlık seçimleri öncesi başkent Tunus’ta patlamaya hazır görülen bir huzursuzlu­ğu tetikleyeb­ileceği yorumları yapılıyor.

Genel nüfusun yaklaşık yüzde 5’ine karşılık gelen ve ülkenin her yerinde örgütlü 500 bin üyesi olan UGTT hükümetin devlete ait kuruluşlar­ı satmayacağ­ı sözünü vermesi üzerine 24 Ekim’de yapılması planlanan genel grevi iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Tunus’ta geçtiğimiz günlerde yapılan eylemden bir kare. (Fotoğraf: AA)
Tunus’ta geçtiğimiz günlerde yapılan eylemden bir kare. (Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye