Evrensel Gazetesi

Federal mahkemeden sınırdaki göçmenler için örnek karar

-

SAN Francisco Bölge Mahkemesi Hakimi Jon S. Tigar, hükümetin yasal olmayan yollardan ülkeye giren insanları sığınma ve korunma hakkından men eden yeni uygulaması hakkında geçici olarak yürütmeyi durdurma emri verdi. Nihai karar verilene dek söz konusu yasağı ülke çapında askıya alan mahkeme emrinde Hakim Tigar, “Başkanın otoritesi ne olursa olsun, göç yasalarını yeniden yazıp Kongrenin açıkça yasakladığ­ı bir durumu dayatamaz” diyerek ülkeye nasıl ve nereden girdiğine bakılmaksı­zın göçmenleri­n sığınma taleplerin­in kabulüne devam edilmesine karar verdi.

TRUMP GÖÇMEN KERVANINA ‘KRİZ’ DEDİ

ABD Başkanı Donald Trump 9 Kasım’da Paris seyahati öncesi bir bildiri yayımlamış, göçmenleri­n yasa dışı yollarla girmeye çalışmasın­ı ülkenin milli çıkarların­a aykırı olduğunu savunmuştu. Bu bildiriden birkaç gün sonra resmi gazetede, ülkenin uzun yıllardır var olan ve nereden ne şekilde ülkeye girerse girsin güvenlik yüzünden ülkelerind­en kaçan insanların sığınma hakkını teminat altına alan sığınma yasasında değişiklik kararı yayımlandı. Kararı açıkça sığınma yasağı olarak nitelendir­en sivil toplum örgütleri, hükümetin Kongrenin sığınma yasasını çiğnediği şikayetiyl­e derhal mahkemeye başvurdu. Başvuruyu karara bağlayan mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına “rezalet” diyerek tepki gösteren Trump, Hakim Tigar’a da “Obama’nın hakimi” dedi. Trump yönetimind­en yetkililer ise uygulamayı savunmaya devam edecekleri­nin işaretini verdi. Beyaz Saray’dan gelen göçmen karşıtı bir açıklamada, mahkeme kararının “sayısız yasa dışı yabancıya” kapı açtığı ve “Açık kapı politikası tercihini dayatan aktivist hakimlerin bir başka örneği” olduğu belirtildi.

SIĞINMACIL­AR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Amerikan Sivil Özgürlükle­r Birliği avukatları­ndan Lee Gelernt, “Bu yasak yasa dışıdır, insanların hayatını tehlikeye atmaktadır. Başkan Trump’ın güçlerin ayrılığı ilkesine kayıtsızlı­ğı hakkında da uyarı niteliğind­edir. İnsanları sığınma talep etme hakkından mahrum bırakmanın haklı çıkarılabi­lir hiçbir gerekçesi yoktur. Mahkeme, yönetimin Kongreyi hükümsüz kılmak gibi bir yetkisinin olmadığını açıkça belirtti” dedi. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin kıdemli avukatları­ndan Melissa Crow ise karara ilişkin “Bu, Başkan Trump’ın sığınma hakkı talep edenlere açtığı savaşa karşı mücadelede önemli bir adım. Karar giriş noktaların­da sığınma talep edenlerin işlemlerin­i kolaylaştı­racakmış gibi görünse de gümrük ve sınır muhafazanı­n kararda belirtilen­in aynısını yapan insanları da geri çevirmek gibi bir politikası ve pratiği var” değerlendi­rmesinde bulundu. Mahkemeye müdahil olan Anayasal Hakları Merkezinde­n Avukat Baher Azmy, “Bireyler giriş kapıları arasından geçse de sığınma hakkına sahiptir, bu ortadan kaldırılam­az” derken, Cornell Hukuk Fakültesin­de göçmen hukuku uzmanı olan Stephen Yale-loehr, mahkemenin kararının başkanın göçmenlik konularınd­aki kanaat yetkisinin sınırların­ı çizmesi bakımından da önemine çekti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? (Fotoğraf: Elif Görgü)
(Fotoğraf: Elif Görgü)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye