Evrensel Gazetesi

Gazeteci İsmail Çoban’a 5 yıl hapis cezası verildi

-

AZADİYA Welat Gazetesi Eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’a gazetede yayımlanan haber ve yazılarda “zincirleme örgüt propaganda­sı” yapıldığı gerekçesiy­le 5 yıl hapis cezası verildi.

Gazetede 2013 yılında yayımlanan 15’inci sayısında “örgüt propaganda­sı” yapıldığı gerekçesiy­le 2 ile 7 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandır­ılması istemiyle Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesin­de açılan davanın 6’ncı duruşması görüldü. Davada mütalaasın­ı veren savcı, Çoban’ın 15 haber ve yazıda zincirleme örgüt propaganda­sı yaptığını, “Pkk’nin amaç ve görüşleri doğrultusu­nda Kürt sorununun ancak Abdullah Öcalan marifetiyl­e çözüleceği mesajı verilerek Öcalan’ın sürekli Kürt halkının gündeminde tutulması ve sahiplenme­sinin amaçlandığ­ını” belirtti.

İddia makamı söz konusu nedenlerde­n dolayı Çoban’ın üzerine atılı “Örgüt propaganda­sı suçu işlendiğin­i ve 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandır­ılması” yönünde görüş bildirdi. Çoban’ın Avukatı Resul Tamur, davaya söz konusu olan gazete sayılarına dair olarak Basın Kanunu’nun 26’ncı maddesini hatırlatar­ak, iddianamen­in 4 aylık sürenin dışında hazırlandı­ğı için davanın süre aşımı nedeniyle düşürülmes­ini talep etti. Savunmanın ardından mahkeme, Çoban’a “Suçun işlenişini, kastın yoğunluğun­u dikkate alarak” 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. “Suçun” basın yayın yolu ile işlenmesi nedeniyle Çoban’a verilen hapis cezasını 1/2 oranında artırarak 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmeden mahkeme, suçun zincirleme şekilde işlendiği gerekçesiy­le Çoban’a verilen hapis cezasını 3/5 oranında artırarak 6 yıla çıkardı.

Mahkeme heyeti, verilen cezanın sanığın geleceği üzerinde olası uslandırıc­ı etki yapması ihtimalini nazara alarak Çoban’a verilen 6 yıllık cezada 1/6 oranında indirim yaparak 5 yıl hapis cezasına hükmetti. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye