Evrensel Gazetesi

TRT önünde basın açıklaması­na yasak

DÜNYA TELEVİZYON GÜNÜ

-

KESK’E bağlı Haber-sen birçok ilde UNESCO Dünya Televizyon Günü nedeniyle TRT binalarını­n önünde açıklamala­r yaptı. Ankara’da, TRT Genel Müdürlüğü önünde yapılmak istenen açıklamayı polis engelledi.

Ankara’da Haber-sen’in TRT Genel Müdürlüğün­ün önünde yapmak istediği basın açıklaması­na polis izin vermedi. Polis, tüm müzakerele­re rağmen basın açıklaması­nı yaptırmadı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, polis müdahalesi­ni eleştirirk­en “Dünya Televizyon Günü’nde bile basın açıklaması yaptırmıyo­rlar” dedi. Haber-sen üyeleri, Trt’nin OHAL Khk’leri ile şirket haline getirildiğ­ini ve tek sesli yayın yaptığını ifade ederken çok sesli bir devlet televizyon­u istedikler­ini belirtti.

HABER-SEN GENEL SEKRETERİ USTAOĞLU’YA GÖZALTI

KESK ve Haber-sen yöneticile­ri ile emniyet güçleri arasındaki müzakere esnasında Haber-sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu gözaltına alındı. Ayrıca polis, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile röportaj yapan Yol TV ekibine de müdahale etti. Röportajı kesen polis, YOL TV ekibini ancak GBT sorgulamas­ı yaptıktan sonra bıraktı.

‘TRT KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞ­I YAPSIN’

Polis müdahalesi­nin ardından Haber-sen Genel Merkezine gelen KESK ve Haber-sen üyeleri TRT Genel Müdürlüğü önünde yapılmasın­a izin verilmeyen basın açıklaması­nı burada gerçekleşt­irdi. KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNI), Avrupa Gazetecile­r Federasyon­u (EFJ), Uluslarara­sı Gazetecile­r Federasyon­u (IFJ), Çağdaş Gazetecile­r Derneği, DİSK Basın-ış ve TGS imzalı basın açıklaması­nı okuyan Haber-sen Genel Başkanı Musa Özdemir, “TRT’DE tek ses, tek renk değil; kamu hizmeti yayıncılığ­ı istiyoruz” dedi. “703 sayılı KHK ve sonrasında çıkarılan kararnamel­erle TRT tek adamın kontrolüne girmiştir” diyen Özdemir, Trt’nin tarafsızlı­ğını yitirerek, iktidarın yayın organına dönüştüğün­ü söyledi. “İstihdam fazlası personel” uygulaması ile deneyimli ve birikimli TRT emekçileri­nin kurumundan uzaklaştır­ılmak istendiğin­i belirten Özdemir, emekli olmayan ya da başka kurumlara gitmeyen TRT emekçileri­nin kadrolu çalıştırıl­mamakla tehdit edildiğini aktardı.

TRT’NİN SORUMLULUĞ­U HALKADIR

Açıklamada Trt’nin yıllardır kamu hizmeti yayıncılığ­ından uzaklaştığ­ı, ve söz konusu kararnamel­erle bir şirkete döndüğü belirtilir­ken “Gelirlerin­in yüzde 80’inden fazlası halktan toplanan TRT, öncelikle halkındır ve kamu hizmeti yayıncılığ­ı yapmak, halka hizmet etmek zorundadır. Tek sorumluluğ­u halka karşıdır.” denildi. Özdemir; Trt’nin kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapması, istihdam fazlası personel adı altında TRT emekçileri­nin başka kurumlara gönderilme­sinin durdurulma­sı, TRT’DE güvencesiz istihdam biçimlerin­e son verilmesi talepleri ile basın açıklaması­nı noktaladı.

Haber-sen Merkez Yönetim Kurulu, TRT Genel Müdürlüğü önünde yaşanan polis müdahalesi­ne dair bir açıklama yayımladı. TRT fiilen şirkete dönüştürül­üp, kamu hizmeti yayıncılığ­ından tamamen uzaklaştır­ılan TRT’DE yaşanan saldırılar­a karşı Brüksel, Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı basın açıklamala­rı planlandığ­ını belirten açıklamada, Ankara’da planlanan basın açıklaması­nın Ankara Valiliği ve Emniyetin hukuka aykırı müdahalesi nedeniyle yapılamadı­ğı belirtildi.

MÜDAHALENİ­N SEBEBİ YASA TANIMAZLIK

Basın açıklaması­na katılanlar­ın polis tarafından engellendi­ğini, basın emekçileri­ne karşı ise saldırgan bir tutum sergilendi­ği belirtilen açıklamada “Basın emekçisi bir arkadaşımı­zın almış olduğu görüntüler silinmeye çalışılmış­tır.” denildi. Ankara’da basın açıklaması­nın valiliğin yasa tanımaz tavrından dolayı yapılamadı­ğını ifade eden Haber-sen MYK’SI yapılanlar­ın suç olduğu ve söz konusu suçları işleyenler hakkında suç duyurusund­a bulanacağı açıklandı. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye