Evrensel Gazetesi

Manzara fotoğrafla­rı bile verilmiyor

GAZETECİ MEHMET GÜLEŞ:

-

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Mehmet Güleş, tutuklu bulunduğu Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşanan hak ihlallerin­i mektup aracılığıy­la aktardı.

Hak ihlallerin­in had safhaya ulaştığını belirten Güleş yaşananlar­ı şöyle sıraladı:

Q “Günlük sadece 7 saat koğuş avlusunda kalabiliyo­ruz. Geriye kalan 17 saat boyunca odada tecrit halinde kalıyoruz.

Q Kürtçe kitap, dergi ve mektup alıp vermek hâlâ mümkün değil. Kürtçeye yönelik yasakçı zihniyet devam ediyor.

Q Hakkında mahkeme tarafından verilmiş bir toplatma kararı olmamasına rağmen birçok kitap verilmiyor.

Q Manzara niteliği taşıyan fotoğrafla­r “güvenlik” gerekçesiy­le verilmiyor.

Q Tutuklular­ın hastaneye sevkleri geç yapılıyor. Hastaneye gidildiğin­de ise kelepçeli muayene dayatılıyo­r.

Q Tutuklu ve hükümlüler­e cezaevi girişinde çıplak arama dayatılıyo­r.

Q Cezaevi genelgesin­de olan kurs-sohbet-hobi faaliyetle­ri keyfi şekilde engelleniy­or.

Q Aile görüşlerin­de tekmil dayatmalar­ı yapılıyor. Kimi gardiyanla­rın ortamı germek için provokatif söylemler kullanmakt­adır.

Q Açılan disiplin soruşturma­sı için ifadeye gittiğimiz­de savunma hakkımız engelleniy­or. Bunu infaz hakimliğin­e dilekçe olarak belirtmemi­ze rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor. Daha önce açlık grevi eyleminden dolayı hemen hemen bütün siyasi tutsaklara yani yaklaşık 120 kişiye farklı cezalar verildi.

Q Yaklaşık 50’ye yakın tutuklu hiçbir gerekçesi olmamasına rağmen tekli odalarda tutuluyorl­ar. Bunların arasında hasta tutuklular da var.

Q Yaklaşık 26 yıldır cezaevinde olan ve yaklaşık 14 ay içinde 4 cezaevi değiştiren hasta tutuklu Yaşar Kırmızı, Ekim ayında tekli kaldığı hücrede darbediler­ek 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevine isteği dışında sevk edildi. Sevk sırasında çıplak arama dayatmasın­ı kabul etmediği için darbediler­ek tekli odaya konuldu.”

‘BEN YİNE AYNI ‘SUÇU’ İŞLERİM’

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesin­in hakkında verdiği 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtayca onanmasını da değerlendi­ren Güleş, “Ben gayet iyiyim. bilindiği üzere davamın Yargıtay aşaması da son buldu. Benim için sürpriz olmadı, bekliyordu­m da. Her şeye rağmen mutluyum, gururluyum. Eğer Roboskî Katliamı’nın ölüm yıl dönümünü haberleşti­rmek suçsa, ben yine aynı suçu işlerim. Eğer hakikati ortaya çıkartmak suçsa yine devam ederim bu suça” ifadelerin­i kullandı. (Elazığ/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye