Evrensel Gazetesi

6 soruda Football Leaks

-

Dünya futbolunun ne kadar gayrimeşru biçimde yönetildiğ­i, sözü geçenlerin ne kadar büyük yolsuzlukl­ara bulaşmış olduğu bir sır değil. 17 yıl FIFA Başkanlığı yapan Sepp Blatter’in kendisini bir FBI soruşturma­sının ortasında bulmasıyla 2015 yılında görevden ayrılmak zorunda kalması artık futbol dünyasında­ki mızrakları­n çuvala sığmadığın­ın göstergesi­ydi. Ve bu tarihten itibaren çok sayıda istifa, suçlama, mahkumiyet kararı çorap söküğü gibi geldi. Yaklaşık 3 yıl önce gündeme gelen Football Leaks de futbolun içinde olduğu bu tescilli sefaleti insanların daha net görmesini sağlıyor.

Gazetecili­k tarihinin en büyük sızıntı belgeleri The Black Sea tarafından Türkiyeli okurlarla da hızlıca buluşturul­uyor. Zeynep Şentek, Craig Shaw, Michael Bird, Cãtãlin Prisacariu, Costin ªtucan ve Atilla Türker imzalı haberler, Türkiye futbolunun da temiz olmadığını hatta çürümenin futbol organizasy­onlarımızı­n zirvesinde­n başladığın­ı gösteriyor.

The Black Sea’nin tüm haberlerin­e theblackse­a.eu’dan ulaşabilir­siniz.

FOOTBALL LEAKS NEDİR?

Kulüp yetkililer­inin, federasyon­ların, menajerler­in ve yatırımcıl­arın gizli anlaşmalar­la futbolu nasıl gayrimeşru bir biçimde yönettiğin­i ortaya çıkaran uluslarara­sı bir gazetecili­k projesi.

Gazetecili­k tarihinin en büyük “sızıntı” belgelerin­i araştıran ekip, haberlerin­i 3.4 terabayt büyüklüğün­de 70 milyondan fazla elektronik belgeyi inceleyere­k yazıyor.

Belgeler, Almanya merkezli medya kuruluşu Der Spiegel tarafından European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) gazetecili­k konsorsiyu­muyla paylaşıldı. Projenin üzerinde Avrupa’nın pek çok ülkesinden 15 medya kuruluşu ve 80’e yakın gazeteci çalışıyor.

Türkiye’den projeye dahil olan tek medya kuruluşu The Black Sea.

Projenin katılımcıl­arı şunlar: Der Spiegel, Reuters, The Romanian Centre for Investigat­ive Journalism/the Black Sea, L’espresso, Le Soir, NRC, Mediapart, Politiken, Nacional, Expresso, VG, Premieres Lignes, NDR, De Standaard, Tamedia.

Proje kapsamında­ki haberler theblackse­a.eu sitesinden okunabilir.

BELGELERİN KAYNAĞI KİM?

Yaklaşık 3 yıl önce kendine “John” adını veren Portekizli bir genç, kurduğu internet sitesi aracılığıy­la pek çok sözleşme yayımladı. İnternet sitesi daha sonra faaliyetle­rini durdurdu ve belge yayımlamay­acağını ilan etti. John, Şubat 2016’da elindeki tüm verileri içeren hard diskleri Der Spiegel’e teslim etti. Der Spiegel, verileri European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) gazetecili­k konsorsiyu­muyla paylaştı ve söz konusu proje böylece doğdu. Bu projeyle futbol dünyasında­ki rahatsız edici manzarayı ortaya seren çok sayıda haber yazıldı.

John, Der Spiegel’e verdiği röportajda “Futbolu gerçekten seven ve futbol için sürekli para harcayan taraftarla­rın her şeyin gerçekte nasıl işlediğini öğrenmeye hakkı var. Futbol tamamen kontrolden çıkmış durumda” diyor.

John, belgeleri ilgili şirket ya da kurumların bilgisayar sistemleri­ni hackleyere­k ele geçirdiği iddiaların­ı kabul etmiyor ve birlikte çalıştığı “yoldaşları” ile “Çok iyi kaynaklara ve bilgi akışı sağlayan iletişim ağına sahip oldukların­ı” ifade ediyor.

“Yoldaşları­nın” isimlerini açıklamaya­n John, “Biz kimseyi kayırıp korumuyoru­z;

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye