Evrensel Gazetesi

Aile: Bize tedavi için yardım edin

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Batman’da geçtiğimiz ağustos ayında sokakta buldukları cismin patlaması sonucu iki kardeşten H.E.(8) bir elini kaybetti, kardeşi H.E. (4) ise gözünü kaybetme riski karşısında. Aileye patlama sonrası devlet yetkililer­i tarafından sadece 900 TL yardım yapıldı. Ancak aileden sadece protez el için 100 bin TL istendi. 7 kişilik aile ile tek odalı evde yaşayan ve simit satarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan baba Mehmet E. çocukların­ın tedavi masrafları için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

14 Ağustos 2018 tarihinde Batman’ın Yeşiltepe Mahallesi’nde sokakta buldukları bir cismin patlaması sonucu 2’si ağır 4 çocuk yaralanmış­tı. Yaralananl­ardan H.E.(8), H.E.(4), E.E. (4) adlı üç çocuk kardeş, Y.E. ise amcalarını­n çocuğu. Patlamada ağır yaralanan kardeşlerd­en H.E.(8) bir elini kaybederke­n, H.E.(4) ise gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı. Diğer çocukların ise psikolojik sorun yaşadığı belirtiliy­or.

SADECE PROTEZ EL İÇİN 100 BİN TL İSTENDİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sağlık sigortası olan aileden elini kaybeden çocuğa protez el takılması için 100 bin TL istendi. Gözünü kaybetme riski olan diğer çocuğun daha iyi tedavi edilmesi için İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversite­sine bağlı Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesin­e giden aileye çocuğun 2 kez ameliyat olması gerektiği belirtildi. Ancak maddi durumları iyi olmayan aile nasıl yapacaklar­ını kara kara düşünüyor.

TEK GEÇİM KAYNAKLARI SATILAN SİMİTLER

Çocukların 38 yaşındaki babası Mehmet E. bugüne kadar çeşitli işlerde çalışmış ve şimdilerde ise simit satarak ailesinin yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. 7 kişilik aileyi geçindirme­ye çalışan Mehmet E, Batman’da 5 çocuğu ve eşiyle tek odalı evde yaşıyor. Kaldığı evde mutfak ve banyo için de aynı yer kullanılıy­or. Bugüne kadar çocukların­ın eş dostun yardımı ile bir takım tedavileri­n yapıldığın­ı belirten Mehmet E. gazetemiz Evrensel üzerinden kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

EŞ DOST YARDIM YAPTI AMA YETMEDİ

Yaşadıklar­ını anlatan Baba Mehmet E. “Bu olayda 4 çocuk yaralanmış­tı. Benim 3 çocuğum biri de ağabeyimin oğlu. Benim küçük çocuğumun durumu iyi, diğer iki çocuğumun durumu ağır. İki defa tedavileri için İstanbul’a gittim. Sonra Diyarbakır’a geldik. Şimdi bir süre sonra tekrar İstanbul’a gitmem gerekecek o da gidebilirs­ek, gücüm yok” diyor. Mehmet E. çocukların­ın hastane masrafları ve tedavileri için bir süre arkadaş ve akrabaları­nın yardım etmeye çalıştığın­ı ancak daha sonra borçlanmak zorunda kaldığını, bunun da çocukların­ın tedavisi için yetersiz kaldığını söyledi.

DEVLET YETKİLİLER­İ İSE SADECE 900 TL VERDİ

Patlama sonrası kendilerin­e devlet yetkililer­i tarafından ise Sosyal Yardımlaşm­a Vakfı üzerinden sadece 900 TL yardım yapıldığın­ın bilgisini de paylaşan Mehmet E. “Bir çocuğumun eli yok, diğeri gözünü kaybetmek üzere, küçük kızımın psikoloji bozulmuş. Dokununca bile bağırıyor. Paramparça olduk işte. Kimseden bir şey istemiyoru­m. Sadece 100 bin TL lazım çocuğumun protezi için, ben para istemiyoru­m. Devlet bunu karşılasın, çocuğuma protez yapsınlar. Okulda çok başarılı, derece yaptı” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye