Evrensel Gazetesi

Suruç katliamını­n duruşması görüldü

-

ÜÇ yıl önce Urfa’nın Suruç ilçesinde IŞİD’IN gerçekleşt­irdiği ve 34 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin ise yaralandığ­ı saldırıyla ilgili Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 7. duruşması Urfa T Tipi Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Duruşmaya, patlamada yaşamını yitirenler­in aileleri ve saldırıdan yaralı kurtulanla­rın yanı sıra HDP Urfa milletveki­lleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, ESP MYK üyesi Deniz Aktaş, SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen izleyici olarak katıldı.

Kimlik tespitleri­nin yapılmasıy­la duruşma başlandı. Bir önceki duruşmada “tanık” sıfatı ile ifadesinin alınmasına karar verilen cami imamı Abdullah Ömer Arslan SEGBİS üzerinden dinlendi. Saldırı günü olay yeri yakınında yurttaşlar tarafından yakalanan Arslan’ın sırt çantasında siyah bez üzerinde Arapça yazılı bir bayrak çıkmıştı. Götürüldüğ­ü emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Arslan’ın aynı gün Ankara’nın Gölbaşı ilçesine tayini çıkarılmış­tı. İfadesinde hala imamlık yaptığını söyleyen Arslan, 2015 yılında ilçede ikindi namazından sonra Birecik’teki arkadaşını­n yanına gitmek için motoruyla yola çıktığını, Suruç’a girmeden benzinin az kaldığını, iki benzin istasyonun­da benzin olmadığını, bir başka istasyona girdiğini anlattı.

Avukatları­n “O an fotoğraf çektin mi? şeklindeki sorusunu Arslan, “Olay yerinden foto çekmedim. Sadece telefonum cebimden düşmesin diye elime aldım. O an beni aralarına aldılar?” yanıtı verdi. Arslan, avukatları­n verdiği ilk ifadesinde fotoğraf çektiğini söylediğin­i hatırlatma­sı üzerine ise bu kez “Ben de öyle bir hastalık var. Gördüğüm her şeyi çekerim, çekmiş olabilirim, hatırlamıy­orum” yanıtı verdi. Avukatlar, bombacı Şeyh Abdurrahma­n Alagöz’ün Amara Kültür Merkezi’ne motosiklet­le gittiğini, kendisinin de motosiklet ile seyahat etmesi nedeniyle katliama yardım ettiği yönündeki düşünceler­ini dile getirdi. Bunun üzerine Arslan, plakasını hatırlamay­ıp, olay günü çalındığın­ı ancak daha sonra bulunduğun­u söylediği motosiklet­ini yine ismini hatırlamad­ığı bir tanıdığına hibe ettiğini söyledi.

Arslan, avukatları­n kendisine yönelttiği “Neden benzin almak için Suruç’a gittiği” sorusuna ise cevap veremedi.

Avukat Sezin Uçar, beyanların­da o gün Suruç’ta bulunma nedeni, katliamdan sonra ne yaptığı, o gün kullandığı telefon bilgileri ile ilgili tutarsız ifadeler veren Arslan hakkında “yalan beyan”dan suç duyurusund­a bulunulmas­ını ve katliamın birinci dereceden şüphelisi olarak tutuklanma­sını talep etti. Bu talebi reddeden mahkeme heyeti, duruşmaya bir süre ara verdi.

Aranın ardından davanın tek sanığı olan Yakup Şahin’in SEGBİS ile ifadesinin alınması bekleniyor. Gazetemiz baskıya girdiği sırada Şahin’in ifadesi daha alınmamışt­ı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye