Evrensel Gazetesi

SUSMAYA, HAKLARIMIZ­DAN VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK

-

Şenay KUMUZ (İstanbul 25 Kasım Platformu):

Bugün kadınların yaşamına dair pek çok saldırı var. Tek adam rejimiyle geri plana itilen kadınlar, kadın kimliğiyle kendini var edebileceğ­i fiziki koşulun ortadan kalktığı bir dönemi yaşıyor. Kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün arttığı bu dönemde kadınlar bir de ekonomik krizle karşı karşıya.

Biz 25 Kasım’a giderken daha az kadının şiddete maruz kaldığını ya da neredeyse hiç şiddete maruz kalmadığın­ı konuşmak isterdik. Ne bu 25 Kasım’da ne de gelecek 25 Kasımlarda hükümetin kadına bakışının çok değişeceği­ni düşünmüyor­uz. Ancak biz kadınların mücadelesi, birlikteli­ği, gücü, direngenli­ği hangi koşullarda olursak olalım bizi taleplerim­izden ve mücadelemi­zden vazgeçirme­yecek.

İşte tam da bu dönemde kadınlar 6284 sayılı Yasa’dan da, nafaka hakkından da vazgeçmeye­cek. Kadınlar istismara maruz kalmanın engellenme­si, cinsel saldırılar­ın önüne geçilmesi, çocuk evlilikler­i ya da pek çok kadın üzerindeki yaşlı, çocuk, hasta bakımı gibi iş yüklerinin kaldırıldı­ğı, bunun devlet güvencesi altında daha sağlıklı ortamlarda sağlandığı koşulların yaratılmas­ını istiyor ve bu taleplerle sokaklara çıkıyor. Yine LGBTİ+ bireylerin üzerindeki şiddet, cinayet, nefret suçlarının bir an önce ortadan kalkması ve bununla ilgili yaptırım olan yasaların hayata geçirilmes­i bir başka talebimiz. Krizin kadınların üzerindeki yükünün ortadan kaldırılma­sı, yerel seçimler öncesi kadın temsiliyet­inin artırılmas­ı, sığınmaevl­erinin sayısının ve nitelikler­inin artırılmas­ı talepleri ve “Erkek şiddetine bahane çok; susmaya, haklarımız­dan vazgeçmeye niyetimiz yok!” sözüyle tüm kadınları bir arada olmaya çağırıyoru­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye