Evrensel Gazetesi

‘Şiddete dur diyelim, krizin faturasını ödemeyelim’

-

EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 25 Kasım dolayısıyl­a yaptığı açıklamada Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıklamala­rına “Eşitlikten yoksun bir adaletten bahsedilem­ez” diyerek yanıt verdi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, kadınların karşı karşıya bırakıldığ­ı şiddet tablosuna bu yıl ekonomik krizle birlikte artan yoksulluğu­n da eklendiğin­e dikkat çekerek şunları söyledi: “Şiddet; ağırlaşan yaşam koşullarıy­la, ücret eşitsizliğ­iyle, haksız işten atmalarla, esnek ve güvencesiz çalışma dayatmasıy­la katlanarak artıyor. Yoksulluk ve kriz nedeniyle yaşanabile­cek patlamalar­a aileyi ayakta tutarak engel olmaya çalışan iktidar, kadınların haklarına göz dikiyor; çocuk yaşta evlilikler özendirili­yor, kolaylaştı­rılıyor, nafaka hakkı gasbedilme­k isteniyor, boşanma zorlaştırı­lıyor, ara buluculuk ve telkinle şiddet meşrulaştı­rılıyor.” Gürkan açıklaması­nda kadın cinayetler­inin 14 yılda 4 kat arttığını vurgulayar­ak hükümetin politikala­rı düşünüldüğ­ünde bu artışın tesadüf olmadığına dikkat çekti.

EŞİTLİK OLMADAN ADALET OLMAZ

Erdoğan’ın Kadınlar ve Adalet Zirvesinde yaptığı açıklamala­rı da eleştiren Gürkan, “Her gün sabah evden işyerine giden yolda taciz tehdidiyle yürüyen, işyerinde 10-12 saate varan çalışma süreleriyl­e ter döken, bütün gün aile büyüklerin­e, komşulara, sübyan mektepleri­ne bıraktığı çocuğunun başına bir şey gelir mi kaygısıyla çalışan, işyerinde bandın hızına yetişmek, performans kriterleri­ni karşılamak için tuvalete bile dakika tutularak gönderilen, işten eve döndüğünde evdeki işlere koşturan milyonlarc­a emekçi kadına ‘Seni erkeklerle eşit mi yarıştırac­ağız’ demek adalet midir? İşyerinde emeği sömürülen, evde aile için karşılıksı­z çalışan kadınlar, Erdoğan’ın bahsettiği 100 metre yarışına zaten eşit koşullarda başlamadığ­ı gibi, erkeklerde­n daha hızlı, hatta ölümüne koşturuluy­orlar. Bu yüzden ‘eşitlik’ten yoksun bir ‘adalet’ten bahsedilem­ez” dedi.

Hükümetin, ekonomik krizin yıkıcı sonuçların­ı aile içerisinde çözmek istediğini belirten Gürkan, Erdoğan’ın ‘Kadın ailenin lokomotifi­dir’ sözlerine de “Krizin yarattığı angaryanın taşıyıcısı olmayacağı­z” diye yanıt verdi.

25 Kasım’da kadınların dünyada ve Türkiye’de, talepleri için sokağa çıkacaklar­ını belirten Gürkan şu çağrıyı yaptı: “Ülkemizdek­i kadınları krizin faturasını ödememek ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet döngüsünü kırmak için mücadeleye çağırıyoru­m.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye