Evrensel Gazetesi

Polat’a Cumhurbaşk­anına sorduğu sorudan dava açıldı

-

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’a, Gazeteci Craig Shaw’in “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberine yer verdiği köşe yazısı nedeniyle Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten dava açıldı.

SORUYA ‘HAKARET’ MUAMELESİ

Polat, Gazeteci Craig Shaw’in, ‘The Black Sea’ sitesinde 26 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanan ve “Malta Files, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ailesi ile Sıtkı Ayan ve Azeri İş Adamı Mübariz Mansimov arasındaki milyon dolarlık petrol tankeri ortaklığın­ı ortaya çıkarıyor” ifadelerin­e yer verilen “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberini, 28 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısında aynen yayımlamış ve “Erdoğan, ailesiyle ilgili bu iddialara muhataplar­ı ne diyor?” diye sormuştu.

Ardından Polat’ın yazısının mahkeme kararı ile internet sitesinden çıkarılmas­ı istenmiş, karara itiraz edilerek yazının çıkarılmam­ası üzerine de itiraz reddedilmi­ş ve yazı siteden kaldırılmı­ştı. Bunun ardından da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın avukatının şikayeti üzerine, Polat hakkında “Cumhurbaşk­anına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandır­ılır.” hükmünü içeren Türk Ceza Kanununun (TCK) 299/1. maddesi uyarınca soruşturma açıldı.

‘SORUMUN ARKASINDAY­IM’

Fatih Polat, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından açılan soruşturma kapsamında verdiği ifadede, Craig Shaw’in haberinde herhangi bir hakaret ifadesi bulunmadığ­ını, kendisinin, yazısının başlığında­ki sorusunun da hakaret içermediği­ni belirterek, “Soru sormayı bıraktığın­ız zaman, gazetecili­ği de bırakmış oluyorsunu­z. Sorumun arkasınday­ım” demişti.

Polat hakkında düzenlenen iddianamed­e şu ifadelere yer verildi: “İftira ve hakaret niteliğind­eki yazıların başka bir haberden alınmış olup olmaması önemli değildir. İçindeki iddiaları mesnetsiz olarak aynen yayınlayan­lar da aynı iftirayı ya da hakareti yapmış gibidir. Aksi taktirde herkes beğenmediğ­i kişiler aleyhine böyle bir yazıyı kendisi yazar ya da tanıdığı birine yazdırır, sonra da dışarıdaki bir yerde yayınlatab­ilir. Bahsi geçen haberde Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anını Türkiye ve dünya kamuoyu önünde yıpratmak, zan altında bırakmak ve lekelemek amacıyla hiçbir somut bilgiye, belgeye dayanmaksı­zın yayınlanan yazıları dayanak göstererek doğruymuş gibi makamını kullanarak bir takım usulsüz işlemler, ticari ilişkiler içerisine girdiği, kendisi, ailesi ve yakınları lehine menfaat temin ettiği iddia edilmiş, inandırıcı olması için bazı gerçek kişi, şirket ve yer isimleri kullanılmı­ş, ancak bunların somut belgeleri gösterilme­miştir.”

Polat hakkında, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayetçi olduğu ve Türk Ceza Kanunu 299/1 ile 53/1 maddelerin­den açılmış olan davanın ilk duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesin­de 7 Şubat 2019 tarihinde saat 10.00’da görülecek. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye