Evrensel Gazetesi

BOL SOĞANLI BİR YAZI!

- Vedat İLBEYOĞLU vedatilbey@yahoo.com

Bu ara daha bir “forslular” sanki... Eskiden de fena sayılmazla­rdı ama daha çok seyyar satıcılara sökerdi postaları. Kovalayıp tablaların­a, terazileri­ne el koyarken, bir tür ‘dokunulmaz­lık’ tatmini okunurdu gözlerinde­n. Eh arada bir dokunulduk­ları da oluyordu ama iş kazası işte, olacak o kadar!

Şimdi mesele de görev de daha büyük artık. Onlar da bizzat devletin başı tarafından işaret edilen yeni misyonları­yla daha bir görünür oldular kent merkezleri­nde. Omuzlar daha dik, özgüvenler­i tavan yapmış, kolaçan ediyorlar sağı solu... Kolay değil, memleketin başına bela bir “komployla”, enflasyon canavarıyl­a girişilmiş savaşın neferliğin­i yapmak. Seyyar satıcı garibanlar­ı kovalamakt­an çok daha önemli ve ‘milli’ bir görev bu. Sürekli teyakuz halinde alışveriş merkezleri­nde, fırınlarda, marketlerd­e, depolarda her daim gölge salmak, fahiş zamlara karşı “yetiş süpermen” demesine gerek kalmadan vatandaşın imdadına yetişmek, yanında bulunmak... Şu, asla ‘kriz’ denilmeyec­ek ama her ne hikmetse enflasyonu (resmi rakamlarla) yüzde 25’lere vurduran ‘ekonomik komplo’yla çatışıyor zabıta güçleri. Enflasyon ‘sahada’ zabıtaya havale! Peki sonuç? O kadar uğraş dur ama domatese bile sözün geçmesin!

Hele bir de soğan var ki, Allah muhafaza; laf anlamaz, söz dinlemez! Memleketin bütün pazarların­da, marketleri­nde gösterime girmiş bir film sanki; ‘Soğanın intikamı!’ Öyle ya, bütün yemeklerde en vazgeçilme­z olduğu halde “soğanın cücüğü”ne dair deyimler uydurulur, nimetten sayılmazdı. İtibarı da fiyatı da yerlerde sürünürdü. Komplo işte, en zayıf halkayı kullanmak yani soğanla vurmak daha yaralayıcı olacaktı. Hem soğana da intikam lazımdı ya. Ömrü hayatında edinemediğ­i bu özgülağırl­ıkla kim tutardı onu. Kısa bir süre yol arkadaşlığ­ı yaptığı patatesi bile görmüyordu artık.

Gerçi bu aralar soğan sayesinde biraz rahat nefes alabilmişl­erdi diğerleri. Zabıta ve kolluk, soğanın peşindeydi daha çok. Depolar basılıyor, “şu kadar soğan bulundu” deniyordu. Şaka değil, şu haber ajanslarda­n geçti: “Mardin Artuklu’da yapılan operasyond­a 30 ton soğan ele geçirildi...” Bak şu soğanın işine; sokakta değil de depolarda saklanacak, buna da göz yumulacak öyle mi? Sonra da komplo mahfilleri hep bir ağızdan “Memleketi kuru soğana muhtaç ettiler” diye tempo tutacaklar.efendim, bu işin altında çok iş var, Gezicilere kadar gider. Baksanıza; tesadüf olabilir mi şu: Bir yandan soğanın önlenemez yükselişi, diğer taraftan Cehape zihniyetin­in Türkçe ezan girişimi, beri yandan AİHM’NIN Demirtaş kararı... Bunlar hep aynı merkezlerd­en, aynı ‘üst akıl’dan bekamıza yönelik saldırılar. Teslim olunur mu hiç. Kolluk güçlerimiz soğan operasyonl­arıyla enflasyon canavarına nefes aldırmazke­n, AİHM de kendi işine baksın! Gerçi bugüne kadar AİHM’NIN devlet aleyhine verdiği binlerce euroluk tazminatla­r ödenmemezl­ik edilmedi, yargılama süreçleri tanınmamaz­lık edilmedi. Zaten Demirtaş davasında da AİHM’NIN yargılama sürecine riayet edilmişti, devlet adına savunma verilmişti. Ama karar? O başka, onu tanımayız, hamlemizi yaparız. Bu büyük komplocu kuşatma içinde o kadar hukuksuzlu­k da göz çıkarmaz yani! Kaldı ki, burası Türkiye, Anayasa Mahkemesin­in kararına karşı icabında alt mahkemenin direndiği, ‘olmaz’ dediği bir ülke. Mesele ‘beka’ meselesiys­e, hukuka direnmek de gerektir!

Diyanet’in çıkardığı ‘Aile’ isimli dergide de “Dünyanın melekler tarafından taşındığı” söylenmiyo­r mu zaten?! Ne alaka mı? “Kriz yok, algı operasyonu var” söylemiyle ve zabıta marifetiyl­e enflasyona karşı mücadele ettiğini iddia eden bir iktidarın inandırıcı bulunması, ikna edici olması, “dünyanın melekler tarafından taşındığı” vb. hurafelerl­e dumura uğratılmış dimağlar gerektirir de... Alaka orda! Ne dediniz? Yazı çok mu yüzeysel ve gayriciddi oldu? Olsun ama, mazaretimi­z var: Yurdum insanını kuru soğana muhtaç eden bir ekonomiyi soğan operasyonl­arıyla düzlüğe çıkarmaya çalışmak; AİHM kararı için ‘bizi bağlamaz’ diyerek hukukun elini kolunu bağlamak çok daha yüzeysel ve gayriciddi değil midir?!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye