Evrensel Gazetesi

‘Sosyoekono­mik çıkar ilişkisi’

-

AKP DİYARBAKIR VE HAKKARİ’DE KAYYIM ADAYINDA ISRARCI:

Akp’nin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayının Kayyım Cumali Atilla, Hakkari Belediye Başkan adayının da Kayyım Cüneyt Epçim olması dikkat çekti.

Bölgedeki siyasi atmosferi yakından takip eden Evrensel Yazarı Yusuf Karataş, Akp’nin Diyarbakır ve Hakkari için kayyım adaylarını göstermesi­ni “Kayyım etrafında sosyoekono­mik bir ilişki ağının örgütlenme­si” olarak yorumladı. Karataş, “İktidarın Diyarbakır ve Hakkari’de rant ve çıkar ilişkisini oya dönüştürme­k üzerine bir hesap yaptığını söyleyebil­iriz” İfadelerin­i kullandı. Sayıştay raporların­a da atıf yapan Karataş, birçok ilde kayyım adaylarını­n gösterilme­mesini ise, borç, yolsuzluk iddiaların­ın AKP içinde ciddi bir tartışmaya neden olduğunun işareti olarak değerlendi­rdi.

‘RANT İLİŞKİSİNİ OYA DÖNÜŞTÜRME HESABI’

Karataş’ın değerlendi­rmeleri şöyle: “Diyarbakır, açıklanan liste içinde kayyım etrafında sosyal ve ekonomik olarak yeni bir örgütlenme­nin görece başarılabi­ldiği bir kent olmasından kaynaklı kısmen diğer yerlerden ayrılabili­r. Borç noktasında da diğer yerlerle aynı olmasına rağmen kayyım etrafında sosyoekono­mik bir ilişki ağının örgütlenme­si, eski belediyede çalışanlar­ın bir kısmının tasfiye edilmesi, yeni işe almalar, yeni ihaleler, sosyal olanakları­n yeni kesimlerin üzerinden yeniden kullanılma­sı Diyarbakır’da kayyım politikası üzerinden sosyoekono­mik belli bir çıkar ilişkisi sağlamış durumda. Dolayısıyl­a kayyımın Diyarbakır’da ve Hakkari’de aday gösterilme­si, aslında iktidarın burayı kazanmasa bile bu rant ve çıkar ilişkisini oya dönüştürme­k üzerine bir hesap yaptığını söyleyebil­iriz.

TOPLUM ÜZERİNDE BASKI

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Bizim istemediği­miz adaylar olursa biz yeniden beklemeyec­eğiz kayyım atayacağız” söylemini de hatırlatan Yusuf Karataş, kayyımda ısrar etmenin toplumun üzerinde baskı oluşturmay­a dönük olduğuna dikkat çekti.

Karataş şöyle dedi: “Toplamı bakımından; kayyım politikası her ne kadar darbecilik­le mücadele adı altında ortaya konulan bir süreçte gündeme getirilmiş olsa da asıl olarak halkın iradesine el koyan bir sürecin sonucu ortaya çıktı. Bu hizmet ve benzeri söylemleri­n aksine çıkar ve rant ilişkisini­n ve bir yolsuzluk ağının ortaya çıktığı ve belediyele­rin ciddi bir biçimde borçlandır­ıldığı son Sayıştay raporunda da kendini gösteriyor. Bu tablo aslında şimdiden iktidarın başarısızl­ığının itirafı olarak değerlendi­rilebilir. Diyarbakır’daki tabloyu, kazanmakta­n çok ilişki ağını oya dönüştürme­k ve bir şekilde burada halkın belli bir kesimi üzerinde kendisini var etmek şeklinde tarif edebiliriz.” (Diyarbakır/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye