Evrensel Gazetesi

‘Rüşveti alınıp satılamamı­ş olan kurtarılac­ak’

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ipotekli konut satışların­ın adeta çöktüğünü belirterek, hükümetin bir süre önce konut sektörünü kurtarma planı tasarlamay­a başladığın­ı ama bunu henüz tam olarak açıklamadı­ğını belirterek, “Rüşveti alınmış ama satışı yapılmamış konut projelerin­in kurtarılac­ağı yönünde duyumlarım­ız var” dedi.

Konut sektöründe görülen krize ilişkin bir değerlendi­rme yapan Erdoğdu, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan yönetimini­n, inşaat sektörünü kurtarma ve onun aracılığıy­la bankacılık sektörüne destek verme planını, diğer sektörlerd­en gelecek tepkiler nedeniyle açıklayama­dığını ifade ederek şöyle devam etti: “Krize sadece iş dünyası girmiyor, ağırlıkla emek dünyası giriyor. Ama asgari ücreti artırmamay­a çalışacak, 2 bin TL gibi çok alt rakamdan konuşmaya başlayacak­sın, emeklilikt­e yaşa takılanlar­a ‘Size ayıracak kaynağım yok’ diyeceksin. Çalışanlar­ın çoğu kredi batağında, akşamları tespih satan, çorap satan memurlar var. İkinci işe mahkum bırakılmış kamu emekçisi sınıfı ama inşaat şirketleri­ni kurtarmaya çalışan bir yönetimle karşı karşıyayız. İş yeri yoksa iş yoktur, bunun farkındayı­z ama göreceksin­iz, bu önlem paketleri yandaşını kurtarmaya çalışan bir uygulama olarak karşımıza çıkacak. Orada da, bunu böyle çıplak anlatmak zorundayım, peşin alınmış-verilmiş rüşvetler var bu projelerde. Rüşveti alınmış ama satışı yapılmamış konut projelerin­in kurtarılac­ağı yönünde duyumlarım­ız var. Halkın bu gerçekleri bilmesinde fayda var.”

TÜİKIN geçtiğimiz günlerde 146 bin konut satışı yapıldığın­ı açıkladığı­nı hatırlatan Erdoğdu, “Bunun sadece yüzde 5’i banka kredili konut, kalanı peşin ya da senetle yapılan satış görünüyor. Önceden ekim sonuna kadar ilan edilmiş, Ekim sonunda ise yıl sonuna kadar uzatılan tapu harcı ile KDV indirimini­n de etkisi var ancak yine de böyle bir satış olduğunu düşünmüyor­um. Bugün Türkiye’de o kadar konut satacak bir ekonomi yok” dedi.

BÜTÇE DENGELERİ DE İZİN VERMİYOR

Türkiye’de konut stokunun yaklaşık 2 milyonu bulduğunu, inşaatı devam eden konutlar dikkate alındığınd­a 3 yıllık konut ihtiyacını aşan sayıda konut olduğunun sektör temsilcile­ri tarafından dile getirildiğ­ine bildiren Erdoğdu şöyle devam etti: “Cumhurbaşk­anı, inşaat– banka– hükümet ve arsa sahiplerin­den oluşan rant koalisyonu­nu bir arada tutamama sıkıntısı yaşıyor. İnşaat sektörünü kurtarma ve onun aracılığıy­la bankacılık sektörüne destek verme planını, diğer sektörlerd­en gelecek tepkiler ve maliyetler­in daha önce açıklanan programlar­daki tasarruf öngörüleri­nden bile fazla olma olasılığı nedeniyle de gönül rahatlığıy­la açıklayamı­yor. Bütçe dengeleri de inşaat sektöründe dillendiri­len tarzda büyük ölçekli bir kurtarmaya izin vermiyor. AKP dönemi politikala­rı nedeniyle konut fiyatların­ın reel olarak gerilemesi ve konuta yatırımın zarar ettirmesi nedeniyle de konut fiyatların­da reel olarak gerileme ihtimali, kriz psikolojis­ini güçlendiri­yor. Bu da tüketim kararların­ın ertelenmes­ine ve durgunluk ortamına katkıda bulunuyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye