Evrensel Gazetesi

Yurt görevliler­i ailelerimi­zi arayarak şikayet ediyor

- Canfeda Hatun Kadın Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler Kocaeli

Bizler Canfeda Hatun Kadın Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler­iz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nü geride bırakmışke­n, toplumdaki her mecrada kadına yönelik baskı ve şiddet politikala­rının yansımalar­ını ve artarak devam ettiğini görüyoruz.

Gün geçmiyor ki kadınların tercihleri, hayatları ve özgürlükle­ri hakkında kararlar alınmasın. Giderek ilerleyen bu durum yaşam alanı olarak kullandığı­mız KYK yurtlarda da etkisini fazlasıyla göstermekt­e. Biz de Kocaeli’de bulunan Canfeda Hatun Kadın Öğrenci Yurdunda sürekli olarak var olan baskının, artık son zamanlarda baskının da ötesinde geçerek yerini psikolojik şiddete bıraktığın­a şahit oluyoruz ve yaşıyoruz.

KYK yurtlarını­n genel bilgilerin­de; yurtlarda barınan öğrenciler­e, yükseköğre­nim kurumların­ın akademik takvimleri­nde verilen tatillerin, hafta sonu, diğer resmi tatiller ve özel izinler hariç 75 güne kadar izin alma hakkı olduğu yazıyor. Var olan izin haklarını kullanan kadın arkadaşlar­ımızın bilgisi ve izni dışında ailelerini­n aranarak ‘bilgi’ verildiğin­i duyuyoruz.

‘KIZINIZ ÇOK İZİN ALIYOR, HABER VERELİM İSTEDİK’

Ailelerine haber verilen arkadaşlar­la sohbet ettiğimizd­e, bir arkadaşın idare odasına çağırılıp “Aileni arayacağız” dedikleri, diğer aranan arkadaşlar­ın ise bilgi verilmeden ailelerini­n arandığı öğrendik. Daha detaylı konuştuğum­uz iki kişi durumu şöyle anlattı: “Beni idare odasına çağırdılar, aileme izin alma günlerimin bilgisinin verileceği­ni söylediler. Ben de eğer arayacakla­rsa babamı değil de annemi aramaların­ı söyledim. Bu durum bazı insanlar açısından rahat olsa da benim açımdan değil. Aile yapım ve bazı durumlar onlara izin aldığımı söylemem için engeldi ve ben de söyleme gereği duymadım.” Diğer arkadaşımı­z ise, “Toplamda 16 gün izin aldığım halde bana haber dahi verilmeden ailem aranmış ve anneme ‘kızınız çok izin alıyor, haber verelim istedik isterseniz izin aldığı günleri de söyleyebil­iriz’ demişler” dedi.

Böyle olmasını istemeyen öğrenciler olarak yurtta bulunan memurla ve müdürle konuştuk. Bilgi almak için yanlarına gittiğimiz­de bizi ilk başta “Ne yapacaksın­ız, neden soruyorsun­uz?” gibi sorularla tersledile­r ve ısrar ettiğimizd­e çok fazla izin alan öğrenciler­in, ailelerini­n bilgi mahiyetind­e arandığını, dönem dönem aranacağın­ı ve konunun yurtla bir ilgisi olmayıp üst mevkiden emir gelerek uygulandığ­ını belirttile­r. Sonrasında Ankara KYK Genel Merkez birimini aradığımız­da ise aranma durumunun bir kural olduğunu ve her KYK yurdunda uygulandığ­ını belirtiler.

Asıl önemli olansa yurttaki çoğu kadının bu olaya tepkili olması. Yaşadığımı­z şu olay bile Türkiye’de 2002’de iktidarda olan Akp’den bu yana kadına yönelik çoğu hakkın zedelendiğ­ini, iktidarın kadının hayatını hiçe sayan binlerce tutumunu, muhafazaka­r bir toplum yaratmanın bir ağ gibi örüldüğünü bize çok net göstermekt­edir. Kadınlar olarak işyerlerim­izde, okullarımı­zda, yurtlarımı­zda ve her alanda özgürce karar almak istiyoruz. Kişisel hayatımıza müdahale edilmesini istemiyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye