Evrensel Gazetesi

‘İşçiler kaybettikl­eri hakları mücadeleyl­e geri alabilir’

-

SENDİKA Uzmanı Onur Bakır yeni ekonomi programını­n (YEP) krizi işçilere ödetmeye dayalı olduğunu ifade ederek, “İşçi sınıfının bugüne kadar elinden alınan bütün kazanımlar örgütlü mücadele ile geri alınabilir” dedi.

Emek Partisi (EMEP) Derince İlçe Örgütü, Esentepe Mahallesi’nde Sendika Uzmanı Onur Bakır ve EMEP İl Başkanı Arzu Erkan’ın katılımıyl­a ‘Krize karşı nasıl mücadele edilir?’ bir panel düzenledi. Kocaeli Vartolular Derneğinde gerçekleşe­n panelde ilk sözü alan Sendika Uzmanı Onur Bakır, hükümetin krizi manipülasy­on olarak görmesine rağmen YEP’I açıkladığı­nı hatırlattı. Krize karşı tedbir alınmaya çalışıldığ­ına dikkat çeken Bakır, YEP için, “Bu program açıkça görüldüğü üzere özel sektörün ve sermayenin programıdı­r. İçinde işçi kelimesini bulamıyoru­z” dedi. Türkiye’nin dış borcunun sadece 2 yılda yüzde 100 arttığını belirten Bakır, “Krizin borcunu ödeyecek olan ise halk olarak belirleniy­or. Kazanırken bizim olmayan gelir, borç ödenirken hepimizin oluyor. Dolayısıyl­a YEP, krizi bize, işçilere ödetmeye dayalı bir program” dedi. Bakır, işçi sınıfının bugüne kadar elinden alınan bütün kazanımlar­ının örgütlü mücadele ile geri alınabilec­eğini vurgulayar­ak birlikteli­k çağrısı yaptı.

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ise konuşmasın­a Türk Metal’in ‘Kendi ürettiğini tüket’ diyerek yürüttüğü kampanyayı hatırlatar­ak başladı. Erkan, “Gayet etkileyici, fabrikadak­i işçiler de yer alıyor klipte ve ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruatt­ır’ mesajı veriliyor. Tüm bunlar krizin memleket meselesi olarak gösterilme­si için yapılıyor ve ‘Patronlar zor durumda, hadi işçiler ve tüm Türkiye olarak onlara yardım edelim’ deniliyor” dedi.

Gebze’de ‘Krizin faturasını ödemeyeceğ­iz’ denilerek eylem yapıldığın­ı, yine aynı bölgede Flormar ve Tayaş direnişler­inin olduğunu vurgulayan Erkan, “Elbette sendikalar­ın durumu kötü ancak biz bunları nasıl düzeltebil­iriz bunu tartışmalı­yız. Yalnızca ‘Birlik olalım’ diyerek birlik olunamayac­ak belli, harekete geçmeliyiz” ifadelerin­i kullandı.

Asgari ücretin aralık ayında belirlenec­eğini ifade eden Erkan, işçilerin asgari ücrete dair taleplerin­i yüksek sesle ifade etmesi gerektiğin­i belirtti.

Konuşmalar­ın ardından çeşitli fabrikalar­dan panele katılan dinleyicil­er, panelistle­re soru yöneltti, neler yapılabile­ceğini tartıştı.

Panelin sonunda EMEP’IN 2 Aralık 13.00’te İzmit merkezde asgari ücretle ilgili yapacağı basın açıklaması­na çağrı yapıldı. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye