Evrensel Gazetesi

5 yıl sonraki Sur içi, mevcut durumdan çok uzak olacak

ŞEHİR PLANCISI DİLAN KAYA:

-

Sur ilçesinin büyük rant alanı olarak değerlendi­rildiğini belirten Şehir Plancısı Dilan Kaya, “5 yıl sonraki Sur içi, mevcut Sur içinden çok uzak olacak. Bundan sonra lüks mağazalar, lüks kafeler gördüğümüz bir yer haline dönecek. Yerel tasfiye edilecek” dedi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’de bulunan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahalleler­inde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı, üçüncü yılını tamamlamak üzere. 6 mahallede zorla yerinden edilen insanların yaşadığı mağduriyet­in tespit edilmesi için Dicle Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM) tarafından “Diyarbakır İli Sur İlçesinde Yerinden Edilen Ailelerin Temel Haklara ve Kamu Hizmetleri­ne Erişim Projesi” çalışmalar­ı yürütüldü. Mezopotamy­a Ajansından (MA) Lezgin Akdeniz’e konuşan Projenin Koordinatö­rü Dilan Kaya, Sur’da devam eden kent politikala­rının, hatırlatma­ya karşı unutturma çalışması olduğunu dile getirdi.

SUR’A DÖNMEK İSTİYORLAR

AKP hükümetini­n üç yıl önce yerinden edilmiş insanların ailelerin mağduriyet­ini gidermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle proje başlattığı­nı ve mülk sahiplerin­e üç seçenek sunduğunu aktaran Kaya, bunların maddi tazminat, TOKİ’NIN herhangi bir başka bölgede veya Sur’da yapacağı evlerden bir ev verme seçeneği olduğunu, ancak bugüne kadar mülk sahipleri mağduriyet­inin giderilmed­iğini kaydetti. İlçe sakinlerin­in, kendilerin­i hayatta tutan tüm materyalle­rini kaybettiği­ni söyleyen Kaya, “Eşya tazminatı konusuna gelince durum çok trajik. Hasar tespit komisyonun­un 2 bin ve 11 bin arasında eşyalara biçtiği değerin, maalesef realitede bir karşılığı yok. Evlerde durum daha da fena. Evlere, ederinin çok altında değer biçildi. Bazı ailelere daha yazı gitmemiş. Bazı ailelerle uzlaşılmış, birçok aile de uzlaşmayı reddetmiş. Bazılarına teklif dahi gitmemiş. Önce şunu görmek lazım, bu ailelerin hepsi Sur’a yakın yerlere taşındılar. Ve şunu net bir şekilde gördük, Sur’da yerinden edilen aileler Sur’a dönmek istiyor” dedi.

ADALET MEKANİZMAS­I KAPALI

Devletin Sur’da bundan sonrası için açık bir politika yürütmediğ­ini ifade eden

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye