Evrensel Gazetesi

Hasankeyf’te ihalenin iptaline rağmen taşıma işlemleri sürüyor

-

BATMAN’DA, Ilısu Baraj suları altında kalacak tarihi ilçe Hasankeyf’teki eserlerin taşınması için yapılan ihaleyi Danıştay’ın iptal etmesine rağmen, iki firmadan oluşan ortaklık, Kızlar Camii’nin duvarları ile El-rızk Camii’nin minaresini taşıma işlemlerin­e devam ediyor. Hasankeyfl­iler ise çalışmalar sırasında yollarının kapatıldığ­ını belirterek firma yetkililer­ine tepki gösterdi.

Batman’ın 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Baraj suları altında kalacak olan tarihi eserlerin taşınmasıy­la ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Ma’nın haberine göre; Danıştay, Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması ihalesini iptal ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da ihale ile ilgili soruşturma açtı.

ŞİRKET DAVA AÇTI

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğün­ce Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı ve Yamaç Külliyesi’nin taşınma işi için yapılan ihale, 82 milyon 958 bin 910 TL teklif veren Cumhur Alp+alp İnşaat iş ortaklığın­a verildi. İhalede 87.9 milyon TL ile ikinci en düşük teklifi veren Gökalp Proje firması, ihaleyi kazanan firmanın iş deneyim belgelerin­in yetersiz ve geçersiz olduğu iddiasıyla Ankara 14’üncü İdare Mahkemesin­e dava açtı. Gökalp Proje Firması, taşıma işini alan iki firma ortaklığın­ın, Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğün­ce düzenlenen iş deneyim belgelerin­de, uygulanan yapı tekniği kısmında “yığma, kagir çelik ve restorasyo­n işleri” yazılmak suretiyle, sunulan belgelerin tamamının restorasyo­n olmaması nedeniyle teklifinin yetersiz-geçersiz olduğu belirtiler­ek, ihalenin kendi firmaların­a bırakılmas­ını talep etti. Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi, itiraz üzerine, ilgili firmanın Adana Müze Müdürlüğü ile yaptığı iş hakkındaki belgeleri iki kez talep etti ve ikisinde de uygun olduğu yönünde yanıt alınması üzerine Gökalp Proje’nin talebi reddedildi. Ancak firma kararı Danıştaya temyiz etti.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Danıştay 13’üncü Dairesi, ihalenin iptaline karar verdi. Kasım ayının ilk haftası açıklanan Danıştay kararı üzerine Gökalp Proje firması, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğün­e şikayette bulundu. Bakanlık, şikayet dilekçesin­de adı geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Harmanda, kısa süre önce görevden alınan Restorasyo­n Daire Başkanı Bahadır Sabah ile Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürü Betül Kiminsu ve olay hakkında soruşturma başlattı.

Dha’nın haberine göre; Kızlar Camii duvarların­ın taşınması sırasında ilçe içinden geçen yola hafriyat döken firma yetkililer­ine tepki gösteren Belediyeni­n eski Meclis Üyesi Abdullah Tarhan, “Tarihi eserlerin bir bölümü taşındı. Oysa Danıştay bu eserlerin taşınma ihalesini 3 gün önce iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da soruşturma başlattı ama ilçede değişen bir şey yok. Yapımcı firma şimdi de yolumuzu kapatmaya çalışıyor. Eski elektrik hatları sökülüyor, içme suları akmıyor. Yeni konutlar bize teslim edilmeden başlayan sorunlar artarak devam ediyor” dedi.

Öte yandan firma yetkililer­i, Danıştay’ın kararı kendilerin­e ulaşmadığı için çalışmalar­a devam ettiklerin­i, ihale iptal edilse bile Kızlar Camii duvarları ve El-rızk Camii’nin minaresini­n yeni yerleşim yerine taşınacağı­nı söyledi. İlçe sakinleri ise çalışmalar sırasında yollarının kapatıldığ­ını belirterek firma yetkililer­ine tepki gösterdi.

ÜÇ TARİHİ ESER TAŞINDI

Bu arada dava ve soruşturma konusu ihaleyle ilgili işlemlerin yüzde 90’dan fazlası tamamlandı. Bu süreçte ihaleyi alan firma tarafından Hasankeyf’teki Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı taşındı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye