Evrensel Gazetesi

TBMM ‘dost listesi’ne Hollanda’yı yazmadı

- Cengiz ALDEMİR Ankara

HOLLANDA ile yaşanan kriz döneminde dostluk grubunu lağveden Türkiye, ilişkiler normalleşm­esine rağmen hâlâ listeye eklemedi. Türkiye daha önce uçak krizi nedeniyle Rusya’yı da liste dışı bırakmış ama ilişkiler düzelir düzelmez geri eklemişti.

2017 Yılında Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan kriz üzerine Meclis, Hollanda ile dostluktan vazgeçti. Dönemin Meclis Türkiye-hollanda Parlamento­lar Arası Dostluk Grubu Başkanı AKP Yozgat Milletveki­li Ertuğrul Soysal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kayan’a kötü muamele yapıldığı ve başta Viyana Sözleşmesi olmak üzere uluslarara­sı hukuk düzenlemel­erine ve diplomatik teamüllere aykırı olduğu gerekçesi ile iki ülke parlamento­ları arasındaki ilişkileri­n de kesildiğin­i söylemişti. Geçen zaman içinde ilişkiler düzeldi. Hollanda, Türkiye’ye Nato’daki daimi temsilcisi­ni Büyükelçi olarak atadı. Hollanda’nın Türkiye’de görev yapacak ilk kadın Büyükelçis­i olan Marjanne de Kwasstenie­t, daha önce de Ürdün’de yine Büyükelçi olarak görev yapmıştı. Türkiye’nin yeni Hollanda Büyükelçis­i ise Şaban Dişli oldu. Ancak iki ülke arasındaki normalleşm­e Meclise yansımadı.

27. dönemde yeniden düzenlenen Meclisin resmi sitesi tbmm.gov.tr‘de, diğer ülkelere yer verilirken, Hollanda ve Yunanistan Dostluk Gruplarına yer verilmeyiş­i dikkat çekti. Öte yandan 24 Kasım 2015’te Rus savaş uçağının düşürülmes­iyle iki ülke arasında başlayan gerginlik parlamento­lara da yansımış, 1 Kasım seçimiyle oluşan 26. yasama döneminde Rusya ile dostluk grubu kurulmamış­tı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Haziran 2016’da yazdığı mektup ile birlikte Türkiye-rusya ilişkileri­nde yaklaşık 7 aydır yaşanan gerilim sona ererek normalleşm­e süreci başladı. Türkiye-rusya ilişkileri­nde uçak krizinin aşılmasıyl­a başlayan normalleşm­e Meclise de yansıdı. TBMM’DE Rusya ile yeniden parlamento­lar arası dostluk grubu kuruldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye