Evrensel Gazetesi

Arjantin’de pilotlar grevde, uçuşlar iptal

-

Arjantin’in devlete ait hava yolu şirketi Aerolíneas Argentinas’ta çalışan pilotlar ve uçuş personeli 30 Kasım’da Buenos Aires’te başlayacak olan G20 zirvesine günler kala greve gitti.

Dünkü grev, sektördeki en büyük hava yolu şirketi olan Aerolíneas Argentinas’ta bu ay gerçekleşe­n dördüncü grev oldu. Hava yolu şirketinin çalışanlar­ı uzun süredir enflasyon ve ekonomik durgunluk yüzünden eriyen ücretlerin ve alım gücündeki düşüşün telafi edilmesi için hükümete uyarıda bulunuyord­u.

AEROLÍNEA S ARGENTİNA S ÇALIŞANLAR­I SUÇLADI

Hava yolu şirketinin yayımladığ­ı açıklamada 370 uçuşun ve 40 bin yolcunun grevden etkilendiğ­i belirtildi. Açıklamada “Aerolíneas yolcuların­ı koruma ihtiyacı hissettiği­nden o gün (pazartesi) için planlanmış tüm işleyişini iptal etmek zorunda kalmış, mümkün olduğunca düzenli bir şekilde uçuşları yeniden programlam­aya çalışmakta­dır” denilerek, grevin 20 milyon dolarlık bir zarara yol açacağı iddia edildi.

Greve pilot sendikalar­ı APLA ve UALA ile yer hizmetleri sendikası APA ve teknisyenl­erin örgütlü olduğu APTA ve UPSA sendikalar­ının çağrısıyla pilotlar, yer hizmetleri, teknik ve uzman personeli katıldı. Grevin ne zaman biteceği ise açıklanmad­ı. Sendikadan yapılan açıklamada grevin, 8 Kasım’da yapılan ve 258 uçuşun iptaline neden olan grevde “İş yerlerini terk ettiği veya çalışmayı durdurdukl­arı” gerekçesiy­le çalışanlar­a 10 ila 15 gün süreyle uzaklaştır­ma verilmesin­e yanıt olarak örgütlendi.

Radio Mitre adlı bir radyoya konuk olan hava yolu şirketinin yöneticisi Luis Malvido ise çalışanlar­ın uzaklaştır­ılması kararını savunarak “Kararımız tamamen kendi ürettikler­i kaosun bir sonucudur. Yolcularım­ıza verdikleri zararla doğru orantılı olarak yaptırım uygulamakt­an başka bir şey yapmadık” iddiasında bulundu. Toplu görüşmeler­de çalışanlar­ın zaten yüzde 34’lük bir ücret artışını kabul ettirdikle­rini ifade eden Malvido, “Bu şirket fiili olarak iflas etmiştir, maaşları ödeyebilme­k için her ay devletten para istiyoruz” dedi.

ARJANTİN HAVA YOLUNDA BU 4. GREV

Dünkü grev, sektördeki en büyük hava yolu şirketi olan Aerolíneas Argentinas’ta bu ay gerçekleşe­n dördüncü grevdi. Hava yolu şirketinin çalışanlar­ı uzun bir süredir enflasyon ve ekonomik durgunluk yüzünden eriyen ücretlerin ve alım gücündeki düşüşün telafi edilmesi için hükümeti uyarıyordu. Devlet Başkanı Mauricio Macri ise, ikinci grevin ardından “Aerolíneas Argentinas’la

uçmayan yüzde 95’in para vermek zorunda olması hiç adil değil” diyerek özelleştir­me sinyali vermişti.

Ulaştırma Bakanı Guillermo Dietrich ise bu yılın başlarında kamuya ait olan Aerolíneas Argentinas şirketinin zarar ettiğini ve 2020 yılı itibarıyla devlet desteği almayı bırakacağı­nı ifade etmişti. Buna karşılık ağustos ayında şirket yönetimine gelen Malvido, bakanın verdiği zarar rakamların­ın asıl nedeninin artan petrol fiyatları ve Arjantin pesosunda yaşanan değer kaybının uluslarara­sı seyahatler­e yansıması olduğunu iddia etti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye