Evrensel Gazetesi

MASKE DÜŞTÜ

-

Trump’ın tarih sahnesinde­n çekilmesin­den sonra ne Trump dönemi hiç bir iz bırakmadan sona erecek ne de Trump taraftarla­rı kaybolup gidecek. Hayır, onlar korku ve paranoya atmosferin­in yaygınlaşm­ası için ellerinden geleni yapacaklar.

Bu dönemin sonrasında da toplumsal yaşamda ve uluslarara­sı ilişkilerd­e kötü ve entrikalar­la dolu atmosfer sürecek.trump’ın mirası öfke, nefret ve acı kaynaklı pis bir koku bırakacak. Bu koku hem ulusun hem de dünyanın kolektif bilincinde yaşayacak. Trump’ın bıraktıkla­rı ABD emperyaliz­minin onursuz mirasının bir parçası olacak.

Amerika Birleşik Devletleri, yüzyıllard­an beri kendini dünyadaki zayıfların koruyucusu ve baskı altındakil­erin kurtarıcıs­ı gibi gösterdi. Ancak o zamanlar dünya iki kutupluydu, bir yanda Sovyet Sosyalist Cumhuriyet­ler Birliği, diğer yanda ABD vardı ve dünya halklarına sosyalizmi­n mi kapitalizm­in mi daha iyi olduğunun gösterilme­si zorunluydu. SSCB’NIN çöküşü sonrası ise ABD emperyaliz­mi dünyada tek süper güç olarak kaldı.

Ona haddini bildirecek bir güç kalmadığı için ABD emperyaliz­mi taktığı maskeyi attı. Maskenin ardından dünyayı tehdit eden, özellikle üçüncü dünya ülkelerine karşı dişlerini gıcırdatan saldırgan bir köpeğin suratı çıkıverdi. Maskesiz ABD, Avrupalı atalarına karşı düşmanca tavır alırken bağımsızlı­k için çaba harcayan Latin Amerika ülkelerini de küstahça aşağıladı.

ABD, bu kadar güçlü bir emperyalis­tin müttefik veya dosta ihtiyacı olmadığınd­an yola çıktı. Onun için sadece köleler veya sömürge valileri vardı. Çünkü emperyaliz­m politik, askeri egemenlik ve ekonomik sömürü mekanizmas­ından başka bir şey değillerdi­r. Emperyalis­tlerin varlıkları tartışılma­sına izin vermedikle­ri iktidarlar­ına bağlıdır.

Trump’ın tekrar başkan seçilip 8 yıllık azami başkanlık dönemini tamamlayıp tamamlayam­ayacağı henüz bilinmiyor. Belki önümüzdeki 8 aydan sonra tarih sahnesinde­n çekilecek. Zarlar şu ya da bu şekilde atılacak. Ancak Trump sayesinde ABD emperyaliz­mi dünyaya beş paralık değer vermediğin­i gösterdi ve uluslarara­sı ilişkilere tamir edilemeyec­ek zararlar verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye