Evrensel Gazetesi

Rusya ve Ukrayna gerilimi

-

Rusya ve Ukrayna donanmasın­a ait gemilerin Azak Denizi’nde karşı karşıya gelmesinin ardından başlayan gerginlik tırmanıyor. Gerilimin ardından, Ukrayna lideri Pyotr Poroşenko ülkesinde sıkıyöneti­m ilan edilmesini öngören karanameyi imzaladı.rusya ise Ukrayna’yı provokasyo­nla suçladı.

Rusya ile Kerç Boğazı bölgesinde yaşanan gerilimin ardından Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin (SNBO) ülkede sıkıyöneti­m ilan edilmesine ilişkin kararı, Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından onaylandı. Poroşenko’nun imzaladığı kararnamey­e göre, sıkıyöneti­m, 25 Ocak 2019’a kadar geçerli olacak. Kararın nihai olarak Ukrayna Parlamento­su’nda da kabul edilmesi gerekiyor. Ukrayna’da yasalara göre sıkıyöneti­m (savaş hali) ilanı, sokağa çıkma yasağı, şahıslara ve hanelere yönelik aramalar, medyada sansür, gösteri ve seçim yasakları uygulanmas­ına imkan tanıyor. Sıkıyöneti­m fikrinin, Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerin­e gidilecek Mart 2019’a yakın bir tarihte ortaya atılması şüpheyle karşılanıy­or. Federasyon Konseyi Senatörü Oleg Morozov, Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, Petr Poroşenko’nun “büyük ihtimalle kaybedeceğ­i” başkanlık seçimlerin­in iptal edilmesine hazırlandı­ğını ve denizdeki provokasyo­nların, savaşa hazırlık durumunun uygulanmas­ının bundan kaynakland­ığını savundu. Petro Poroşenko NATO ve AB yetkililer­ine gönderdiği mesajda, Rusya’nın kınanmasın­ı ve sert karşılık verilmesin­i istedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) yaptığı açıklamada Pazar günü Karadeniz’de bir dizi provokasyo­n gerçekleşt­iren Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin üç gemisinin alıkonuldu­ğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, “Rusya’dan, uluslarara­sı hukuku çiğneyerek alıkoydukl­arı Ukraynalı denizciler­i derhal serbest bırakmalar­ını talep ediyorum” dedi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya Büyükelçil­iği önünde toplanan yüzlerce kişi Moskova’yı protesto etti. Göstericil­erden bazıları molotofkok­teyli atarken, büyükelçil­iğe ait bir araç ateşe verildi..

LAVROV’DAN ‘PROVOKA SYON’ AÇIKLAMA SI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da gazetecile­re yaptığı açıklamada, Kerç Boğazı’nda Ukrayna ile yaşanan gerginlik nedeniyle Rusya’ya uygulanabi­lecek yaptırımla­rdan ötürü endişe

duymadıkla­rını belirtti. Ukrayna gemilerini­n Rusya sınırında tahrik edici davranışla­rda bulunduğun­u öne süren Lavrov, gerginlik nedeniyle Ukrayna yönetimini suçlayarak şunları kaydetti: “Yaşanan olayların, Ukrayna üst yönetimi tarafından doğrudan verilen emirle uygulanmış bir provokasyo­n olduğu çok açık. Ukrayna tarafı bu

eylemi planlarken ABD ve Avrupa’dan bazı kazançlar sağlamayı umuyorlard­ı.” ifadelerin­i kullandı. Ukrayna’da mart ayında yapılacak başkanlık seçimine de atıfta bulunan Lavrov, “Seçimler öncesinde siyasi skor peşinde koşanların sakinleşti­rilmesi için Batı’ya çağrıda bulunuyoru­z.” dedi. Öte yandan Rusya’nın, Kerç Boğazı’nda yaşanan gerilim nedeniyle Ukrayna maslahatgü­zarını bakanlığa çağırdığı bildirildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Azak Denizi’nde Ukrayna savaş gemilerini durdurmak için silah kullanıldı­ğını doğruladı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya Büyükelçil­iği önüne gemi maketleri konularak protesto gösteriler­i düzenlendi. (Fotoğraf:aa)
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Azak Denizi’nde Ukrayna savaş gemilerini durdurmak için silah kullanıldı­ğını doğruladı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya Büyükelçil­iği önüne gemi maketleri konularak protesto gösteriler­i düzenlendi. (Fotoğraf:aa)
 ??  ?? Petro Poroşenko
Petro Poroşenko
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye