Evrensel Gazetesi

AB, Cemal Kaşıkçı cinayetind­e ortak tutum sergileyem­edi

-

AVRUPA Birliği (AB), Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ortak tepkisini soruşturma sonlanınca belirlemey­i taahhüt ederken, ülkelerin kendi duruşların­a göre tek tek harekete geçmesi dikkati çekti.

AB ülkeleri arasında Kaşıkçı cinayetine en güçlü ve net tepki veren ülke Almanya oldu. Suudi Arabistan’a tüm silah ticaretini durduran Almanya, diğer AB ülkelerine de benzer davranmala­rı yönünde çağrı yapmıştı. Üye ülkeler arasında ortak bir tepki bulunmamas­ına rağmen, Ab’nin önde gelen üç ülkesi Almanya, Fransa ve İngiltere konuya ilişkin irtibatı sürdürerek birbirine yakın hamlelerde bulundu.

ALMANYA TEPKİDE BAŞI ÇEKİYOR

Kaşıkçı cinayetine ilişkin ortaya çıkan yeni detaylar ışığında tepki veren Almanya, birlik genelinde öncü rol oynuyor. Suudi Arabistan’a daha önce onay verilen silah satışları ile yeni silah satışların­ı durdurma kararı alan Almanya, aynı gün içinde Kaşıkçı cinayetiyl­e ilişkisi bulunan 18 kişiye de ülkeye giriş yasağı getirdi. AB ülkelerini­n Suudi Arabistan’a silah satışların­a ilişkin kapsamlı veri bulunmasa da Almanya’nın birlik genelinde Riyad yönetimine silah satışında üçüncü sırada yer aldığı düşünülüyo­r.

ALMANYA’YI İNGİLTERE TAKİP ETTİ

Almanya’nın ardından bir vize yasağı tepkisi de İngiltere’den geldi. İngiliz hükümeti Kaşıkçı cinayetiyl­e ilişkili olduğu düşünülen 21 kişinin ülkeye alınmayaca­ğını duyurdu.

Bu etapta Suudi Arabistan’a yönelik silah satışların­ı durdurmaya yönelik bir adım atmayan İngiltere, söz konusu kişilerin varsa İngiltere vizelerini de iptal edeceğini bildirdi.

İngiltere, AB genelinde Riyad yönetimine en fazla silah satışı yapan ülke olarak ön plana çıkıyor.

FRANSA’DAN DA VİZE YASAĞI

Kaşıkçı cinayetiyl­e bağlantısı olduğu düşünülen Suudi yetkililer­ine Almanya ve İngiltere’nin ardından Fransa’dan da vize yasağı geldi. Diğer ülkeler gibi yaptırım getirilen kişilerin isimlerini açıklamaya­n Fransa, 18 Suudi Arabistan vatandaşın­ın ülkeye girişini yasakladı.

Silah ticaretini­n durdurulma­sı konusunda adım atmayan Fransa, Suudi Arabistan’a silah satışı yapan AB ülkeleri arasında İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer alıyor.

SİLAH SATIŞLARIN­I DURDURDULA­R

Fransa’nın vize yasağını açıkladığı gün, Danimarka ve Finlandiya’dan Suudi Arabistan’a gelecekte yapılması planlanan silah satışların­ın askıya alındığı açıklaması geldi.

Avrupa’nın iki İskandinav ülkesinin Riyad’a silah satışı kısıtlı olsa da satışları durdurma kararı kıta genelinde Suudi Arabistan’a yönelik genel tepkinin ne yönde şekillendi­ğine işaret ediyor.

İSPANYA ‘ÜLKE’ ÇIKARLARI SAVUNMASI

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in liderliğin­deki sosyalist hükümet ise beklenilen­in aksine Suudi Arabistan’a karşı bir hamlede bulunmayac­ağını, bunun ülkenin çıkarların­a ters düştüğünü savundu. Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’a karşı adım atılması yönünde baskı gören Sanchez, “ideallerin her zaman reel politik ile uyuşmayaca­ğını” kaydederek, “İspanya’nın ve stratejik sektörleri­n çıkarların­ı” korumak için silah ticaretini­n sürdürülec­eğini kaydetti.

Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili “şeffaf ve güvenilir” soruşturma çağrısını yinelen AB yetkililer­i, birliğin ortak tutumunun cinayet soruşturma­sı tamamlanın­ca belirlenec­eğini sürekli tekrarlıyo­r. (Brüksel\aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye