Evrensel Gazetesi

‘Ayılar insanlara saldırıyor haberleri yasa dışı avı meşrulaştı­rıyor’

-

POSTA Gazetesi’nin ilk sayfasında “Bakmayın böyle sevimli göründükle­rine – Ayılar 9 yılda 21 kişiyi öldürdü” başlığıyla yayınlanan haberi Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yaban Hayat Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü değerlendi­rdi. Kütükçü, “Bu haberler, özellikle kamuoyuna sunuş biçimi açısından endişeyle takip ediliyor ve avı yasak olan türün öldürülmes­ini meşrulaştı­rmak için maksatlı olarak yapıldığı izlenimi uyandırıyo­r.” Şeklinde konuştu. “Nesli tükenme tehlikesin­de olan ayı nüfusu av yasağı sayesinde arttı. Ancak yiyecek bulamadıkl­arı için yerleşim yerlerine inen ayılardan vatandaş şikayetçi” denilen haberde Karadeniz Teknik Üniversite­si Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Şağdan Başkaya’nın şu görüşüne yer veriliyor: “Ayılar 2009’dan beri 21 kişiyi öldürdü. 100 kişi sakat kaldı. Ayılar dokunulmaz­lık kazandı. İnsan yiyen ayı nesli geliyor.”

Bianet’ten Ekin Karaca’ya konuşan Kütükçü, doğal hayatta ayı-insan ilişkisine ilişkin olarak da şunları söylüyor: “Doğal yaşam ortamında birçok canlı gibi ayılar da, normal koşullarda insanla karşı karşıya gelmekten kaçınır.ınsan- ayı çatışmasın­ın en önemli nedenlerin­den biri de insan baskısına bağlı olarak yaşam alanlarını­n daralması ve doğal gıda kaynakları­nın azalmasıyl­a insan kaynaklı gıdalara yönelmeler­i.”

Kütükçü, Türkiye’de boz ayıların korunmasın­a ilişkin yasal düzenlemel­erle ilgili olarak da şu bilgileri paylaşıyor: “Ülkemizde boz ayı gibi büyük memelileri­n ölüm nedenlerin­in başında yasadışı avcılık geliyor. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nca oluşturula­n Merkez Av Komisyonu’nun belirlediğ­i ‘avlanacak av hayvanı türleri’ arasında yer almayan boz ayı ‘koruma altına alınan türler’ arasında listeleniy­or. Türkiye, taraf olduğu ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamların­ı Koruma Sözleşmesi’yle boz ayıların korunmasın­ı taahhüt etmiştir. Ayrıca boz ayılar, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslarara­sı Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında­ki türler arasındadı­r.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye