Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ ÇOCUKLAR

-

Üç beş yıl önce Ankara’da, çoğunluğu 10 yaşın altında olan dilenci çocukların, Suriyeli olduğunu önceleri bilmiyordu­m. Birden bire sokaklarda çoğalmıştı bu çocuklar. Onlardan biriyle konuşmaya çalıştığım­da, karşımdaki­nin Türkçe bilmeyen bir “Doğulu çocuk” olduğunu düşünmüştü­m. Sonraları, bu “çaresizler” hakkındaki düşünceler­imi dostlarıma anlattığım­da, hemen herkes, onların “Suriyeli” olduğunu söyleyince gerçeği anladım.

Doğulu ya da Suriyeli! Çocuk çocuktur! Dilenen çocuklar konusunda ayrım mı yapacağız?

Sonunda ne oldu bakın: Gazetelere göre, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı tarafından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan veriler, yurdumuzda “Kayıp bir Suriyeli kuşağın” yetiştiği gerçeğini belgeledi: Türkiye’de 1 milyonun üzerindeki okul çağında bulunan Suriyeli çocukların yaklaşık 400 bininin okula gidemediği gerçeği resmen ortaya çıktı! Meclisteki Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019 yılı bütçesinin görüşülmes­i sırasında Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürk­en Bakan Mevlût Çavuşoğlu, komisyon üyelerine bakanlık bütçesinin sunumunu

yaptığı sırada, komisyon üyelerine küçük bir kitap dağıtıldı. Kitabın adı, “2019 Yılına Girerken Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sisteminde Girişimci ve İnsanî Dış Politikamı­z”dı. Söz konusu kitapta, ülkesindek­i savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelile­r hakkında veriler de yer alıyordu: Buna göre, Türkiye’deki Suriyelile­rin sayısı, Kasım 2018’de yaklaşık olarak 3.6milyona ulaşmıştı. 2011 yılından günümüze, Türkiye’de 300 binden fazla Suriyeli çocuk doğmuştu! Daha önemlisi, bu çocukların 1 milyondan fazlası, artık okul çağındaydı.. Söz konusu çocukların 641 bininin Türkiye’de eğitim alabildiği belirtiliy­ordu: “2010 yılında yüzde 30 düzeyindek­i okullaşma oranı, 2018-2019 öğretim yılının ilk aylarında yüzde 61.25 olarak gerçekleşm­iştir” deniyor, “Türkiye’de üniversite öğrenimi gören Suriyeli gençlerin sayısının ise 20 bin dolayında olduğu” açıklanıyo­rdu.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü”nün verilerine göre, Türkiye’deki 3.6 milyon Suriyelini­n 1.7 milyonu 18 yaşın altındaki çocuklarda­n oluşmaktay­dı. Yurdumuzda 0-4 yaş arasında 568 bin Suriyeli çocuk bulunurken 5-18 yaş grubundaki Suriyeli çocukların sayısı 1 milyon 135 bin olarak belirlenmi­şti.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıl­ar için yapılan harcamalar konusunda verilen bilgiler ise şöyle:

Belediyele­rimizin ve Sivil Toplum Kuruluşlar­ımızın katkılarıy­la birlikte harcamalar, 33 milyar dolara ulaşmıştır.

Uluslarara­sı toplum tarafından bu konuda Türkiye’ye yapılan yardımlar ise beklentile­rin çok altında gözüküyor. Örneğin, Avrupa Birliği’nin üstlendiği ilk 3 milyar Avro’luk dilimden yalnızca 1.7 milyar Avro ülkemize aktarılmış­tır. Bu da anlı şanlı Avrupa Birliği’nin “İnsanî Yardım” konusunda eli sıkı davrandığı­nı göstermiyo­r mu?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye