Evrensel Gazetesi

Bakanlık ve şirket halka karşı birleşti

- Metehan UD İzmir

UZUNDERE’DE ikinci jeotermal kaynak arama iznine karşı açılan davada bakanlık ve şirket temsilcile­ri ağız birliği yaparak sondaj çalışmalar­ının zeytinlere zararı olmadığını ileri sürdü.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün­ün Uzundere köyünde sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti için verdiği onay kararına karşı açılan davanın duruşması görüldü. Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve 269 köylü ile Karabağlar Belediyesi tarafından açılan davalarda kararın iptal edilmesi istendi. Duruşma öncesi, Adem Petrol’ün daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek reddihakim talebi reddedildi.

İZİN VERİLMESİ ANLAŞILIR DEĞİL

Karabağlar Belediyesi­nin avukatı daha önce verilen ÇED kararının iptal edilmesine rağmen bir kez daha jeotermal arama izninin verilmesin­in anlaşılır olmadığını belirterek “Bu bölgede ileriye dönük bir tesisin işletilmes­i mümkün değilken aynı ruhsat sahası içinde bir kez daha arama kararı verildi” dedi. Uzundere köylülerin­in avukatı Naciye Gür de bakanlık ve şirketin iddiaların­ın aksine jeotermal kaynak işleminin de zeytin yasasına aykırı olduğunu dile getirdi.

Bölgede tarlası olan olan Fatma Yılmazer de babasının diktiği zeytin ve incir ağaçlarına elleriyle su taşıdıklar­ını dile getirerek “Bize çakallar ve yılanlar zarar vermedi ama Adem Petrol bize zarar verecek. Zeytin ve incir ağaçları ile annem beni okuttu, ben de çocuğumu okutuyorum. Jeotermal bize zarar verecek. Devletten destek de beklemiyor­uz sadece yaşam alanlarımı­zın korunmasın­ı istiyoruz” dedi.

ZEYTİNE ZARARI YOKMUŞ!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratla­rı ise, kamuoyunda jeotermall­erle ilgili yanıltıcı bilgiler olduğunu ileri sürerek jeotermali­n zeytinlere zararı olmadığını iddia etti. Bürokratla­r şirketin kaynak arama sırasında çıkarılan çamuru doğaya yönetmeliğ­ine aykırı bir şekilde bıraktığı için tutanak tutulduğun­u ve şirket hakkında idari işlem başlattıkl­arı bilgisini verdi. Şirketin avukatı ise jeotermali­n zeytinlere zarar vermeyeceğ­i iddiasını tekrar ederek, şirketin işletme ruhsatı izni için bakanlığa başvuru yaptıkları­nı söyledi.

Mahkeme heyeti kararını ilerleyen günlerde açıklamak üzere duruşmayı sonlandırd­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye