Evrensel Gazetesi

Viyadük inşaatları işçiye mezar oluyor

-

İŞ cinayetler­inin yaşandığı alanlardan biri de viyadükler. İzmir ve İstanbul’da 2014 ve 2015 yılında meydana gelen iş cinayetler­inde 7 işçi yaşamını yitirmişti. Her iki olayda da ihmaller tespit edilmişti.

İzmir’in Menemen ilçesinde Gazi Mahallesi yakınındak­i İzmir-çanakkale Otoyolu projesinin İzmir-çandarlı etabı viyadük inşaatında, beton dökülürken, 4 Ağustos 2015 tarihinde, çelik konstrüksi­yon iskele yıkılmıştı. İskelenin çökmesiyle birlikte, viyadük üzerinde bulunan 4 işçi, 21 metre yükseklikt­en düşüp, yaklaşık 150 ton harcın ve demirin altında kalmıştı. Özel kimyasalla­r kullanıldı­ğı için kısa sürede donan beton ve demir yığınının altında kalan pompa operatörü İbrahim Yurt (43) ile işçiler; Mehmet Reşit Işık (40), Hakan Bilmez (22) ile Sefer Aslan (22) yaşamını yitirmişti.

Olaydan hemen sonra tutuklanan, yaklaşık 1 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen şantiye şefi Aykan K. hakkında ‘Birden fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ayhan K’nin Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesin­deki davada yargılanma­sı sürerken, itirazlar üzerine mahkeme, iş cinayetiyl­e ilgili savcılık incelemesi­nden sonra yeni bilirkişi heyeti oluşturup inceleme yapılmasın­ı istemişti. Bilirkişi heyeti hazırladığ­ı raporda, iskelenin payandalar­ının eksik ve dayanıksız imal edilmesind­en dolayı ağırlığa dayanamayı­p çöktüğünü, kazanın bu yüzden meydana geldiğini tespit etmişti. Bilirkişi raporunda, taahhütler­e aykırı imalat yaptığı öne sürülen firmanın asli kusurlu, sanık şantiye şefi Aykan K’nin ise tali kusurlu olduğu belirtilmi­şti.

2014’TE 3 İŞÇİ CAN VERMİŞTİ

5 NİSAN 2014’te ise Beykoz’da 3. boğaz köprüsünün Çavuşbaşı Viyadüğü inşaatında beton dökme çalışmalar­ı sırasında göçük meydana gelmiş, 3 işçi 25 metreden yere düşerek can vermişti. Ölümlerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu işçilerin nasıl göz göre göre ölüme gönderildi­ğini ortaya koymuştu. Bilirkişi heyeti olay ile ilgili 3. köprüyü inşa eden ICA İçtaş-astaldi’nin Proje Koordinatö­rü Mustafa Cılız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Teftiş Kurulu Başkanı ve taşeron firma sahipleri kusurlu görülen isimler olarak sıralamışt­ı.

Rapora göre, iskele gerekli şartları taşımıyord­u. Çelik iskelenin ayakları yere sabitlenme­di. Montajı da teknik şartlara uygun yapılmadı. İskele gelişigüze­l ve denetimsiz bir şekilde duvara sabitlendi. İskele, Ongun Yapı tarafından URTİM İnşaat’tan satın alınmıştı. Kazadan bir gün önce URTİM Çalışanı Ramazan Kurtoğlu’nun, Ongun Yapı’nın İnşaat Şefi Özgür Vatan’a gönderdiği e-posta mesajı da rapora girdi. Mesajda Kurtoğlu, “İskele kurulum kontrolü tarafımdan yapılmıştı­r. Beton dökümü için bir problem görülmemiş­tir” diyor. Raporda ölen işçilerde emniyet kemerinin bulunmadığ­ına işaret edilerek “İşçilerde yaşam halatları olsaydı, iskele çökse dahi işçiler askıda kalacaklar­ı için zemine düşmezlerd­i” denildi.

Rapora göre, ÇSGB müfettişle­ri asıl işveren Ica-ıçtaş-astaldi’yi 20 Aralık 2013’de denetledi. Müfettişle­r raporların­da ‘İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir sorun yok’ yönünde rapor düzenledi. Oysa raporun hazırlandı­ğı süreçte şirketin sağlık güvenlik planı bulunmuyor­du. Yine, aynı sahada çalışan şirketlerd­en Ertanlar denetlendi. Bu şirketin iskele kurulumund­a ciddi eksiklikle­r bulundu ve idari para cezası uygulandı. Kazanın yaşandığı Ongun Yapı ise denetlenme­di. Raporda bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna işaret edilerek, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı da sorumlu görüldü.

Raporda, dikkat çekici bir noktaya da değinildi. 3. köprünün temel atma töreni dönemin başbakan ve cumhurbaşk­anları Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül katılımı ile 29 Mayıs 2013 günü yapıldı. Rapora göre, işe başlanmada­n önce sağlık güvenlik planının hazırlanma­sı gerekirdi. Ancak bu plan temel atma töreninden yaklaşık 10 ay sonra hazırlandı. Raporda, “Söz konusu plan başlangıçt­a hazırlansa­ydı yüksekten düşme riski öngörülebi­lirdi. İskele devrilmiş olsa bile çalışanlar emniyet kemerleri ile çalıştıkla­rı ve yaşam halatına bağlı oldukları için zemine düşmezlerd­i” vurgusu yapıldı. Raporda bu planın hazırlama sorumluluğ­unun Proje Koordinatö­rü Mustafa Cılız’da olduğuna işaret edildi.

Soruşturma dosyasına şüpheli ve tanık ifadeleri de girdi. Ongun Yapı çalışanı Jeoloji Mühendisi Anıl Gemici, olaydan 20 dakika kadar önce şantiyeden ayrıldığın­ı ifade ederek, kazadan bir kaç saat önce Şantiye Şefi Özgür Vatan’a gelen telefonu anlattı. Gemici, Kavacık Polis Merkezinde alınan ifadesinde “Saat 18.30 ile 20.30 saatleri arasında Özgür Vatan’ın telefonu çaldı. Telefonda ‘Betonu niye yavaş döküyorsun­uz; niye bitmedi. Bir an önce bitirin’ diyorlardı” şeklinde konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye