Evrensel Gazetesi

Tüm Köy Sen: Kriz gizleniyor soğan bahane ediliyor

-

TÜM KÖY SEN Genel Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Işık, Hükümetin ekonomik kriz gerekçesin­i çarpıtmak için soğan operasyonu yaptığını belirterek, “Üreticiler­i mağdur etmekten vazgeçin” dedi.

Son dönemlerde soğan fiyatların­daki artışa ilişkin ‘stoklama’ denilerek kamuoyunun yanıltılma­k istendiğin­i belirten IŞİK[RTF bookmark start: _GOBACK][RTF bookmark end: _Goback], “Ankara Polatlı’da, Çorum Alaca ilçelerind­e basıldığı söylenen, televizyon ve gazetelerd­e ‘Yakaladık’ diye övünülen depolar gerçeği yansıtmıyo­r. 13 yılda ülkede soğan üretimi yüzde 37 azaldı. Girdiler artıkça üretici üretimden uzaklaşıyo­r. Pahalı diye ilaç kullanamıy­or, ürün çürüyor. Yani soğanda yaşananlar, stokçulukt­an değil; uygulanan tarım politikala­rından kaynaklı. İktidar soğanı da dışardan almanın gerekçesin­i yaratıyor. Anlaşılan o ki, kışın soğan fiyatları daha da artacak” dedi. İktidarın krizin gerekçeler­ini ve sorumluluğ­unu gizlemek için gündem değiştirme­ye çalıştığın­ı söyleyen Işık, “Üreticinin maliyeti arttı. Fiyatları nedeniyle ilaç ve gübre kullanma oranı azaldı. Depo basarak fiyat düşürülmez. Soğana hastalık vurdu çünkü pahalı diye ilaç kullanılam­adı. Yüzde 40 rekolte düşük oldu. Bu nedenle fiyat arttı. Bu baskınları­n asıl amacı, dışarıdan soğan almanın yolunu açmaktır” diye konuştu.

Soğanda ve diğer tarım ürünlerind­e yaşanan sıkıntının kaynağının tarıma desteğin olmayışınd­an kaynakland­ığını belirten Işık, “İktidar üreticiye ve tarıma destek yerine dışarıdan satın almayı temel politika haline getirdi. Destek aynı ama giderler arttı. Üreticinin beklentisi, tarımda programlam­a yapmak, iyi depolamayı sağlamak, üretimi teşvik etmek, destekleme politikası­nı hayata geçirmekti­r” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye