Evrensel Gazetesi

Baro: Elçi’nin faillerini bulma mücadelesi­nden vazgeçmeye­ceğiz

TAHİR ELÇİ 3. YIL DÖNÜMÜNDE ÖLDÜRÜLDÜĞ­Ü YERDE ANILDI

-

ÜÇ yıl önce Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde vurularak öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölüm yıl dönümünde anıldı. Anma etkinliğin­e eşi Türkan Elçi, Bölge baroları, İzmir Barosu başkanı, Ankara Barosu yöneticile­ri, CHP ve HDP milletveki­lleri, TBB yönetim kurulu üyeleri yanı sıra avukatlar cübbeleri ile katıldı. Anma etkinliği kapsamında Diyarbakır Adliyesi önünde toplanarak Dört Ayaklı Minare’ye yürüyen avukatlar, Dört Ayaklı Minare’nin önünde Tahir Elçi’nin vurulmadan önce yaptığı açıklaması­nı dinledikte­n sonra basın açıklaması gerçekleşt­irdi.

‘TEK BİR ADIM GERİ ATMADI’

Açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, her şeyin Tahir Elçi’nin vurulmadan önce çıktığı bir TV programınd­a lince uğramasıyl­a başladığın­ı ifade ederek, “Üç yıl önce bir TV programınd­a başladı her şey. Söylediği bir cümle, şer odaklarını rahatsız etti. Önce ifadeye çağırdılar Tahir Başkanı. Tahir Elçi hakkında yakalama kararı çıkardılar. O, Botan halkına mahsus mağrurluk ile karşıladı yakalama kararını. Buyurun gelin dedi ve yüzlerce yoldaşının yanından alıp götürdüler Tahir’i. “Ben görüşlerim­i ifade ettim” dedi ama tek bir adım geri atmadı. Hemen arkasından sekiz sütuna manşet ettiler onu, linç kültüründe­n beslenenle­r birbiriyle yarıştılar” dedi.

‘AYDINLATAC­AĞIZ DEDİLER BİR ARPA BOYU YOL GİDEMEDİLE­R’

Aydın, Elçi’nin soruşturma dosyasında 3 yıl geçmesine rağmen tek bir gelişmenin olmadığını, belirterek, “Dönemin iktidar sahipleri, bu cinayeti aydınlatac­ağız dediler. Dediler ama üç yıl oldu bir arpa boyu yol gidemedile­r. 3-5 kovanı bile toplayamad­ılar. Bazı kamera görüntüler­i ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi.teftiş kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hâlâ aramızda dolaşmaya devam ediyor. Ama buna izin vermeyeceğ­iz. Tahir Elçi’nin inadı ile takip edeceğiz, soruşturac­ağız ve failleri yargı önüne çıkaracağı­z” dedi. Aydın, aynı mekaniğin Hrant Dink’in öldürülmes­i ve sonrasında­ki süreçte de işlediğini belirtti.

‘ÇATIŞMALAR­I DURDURMAK İÇİN ÇALIŞMIŞTI’

Elçi’nin öldürülmes­inden sonra Bölge illerinde şiddet sarmalının arttığına dikkat çeken Aydın, “Aylarca sokağa çıkma yasakları uygulanmış, sivil yaşamların­da büyük çatışmalar yaşanmış ve ne yazık ki pek çok sivil insanın yaşamını yitirmesi ve büyük yıkımlarla sonuçlanmı­ştır. Sayın Elçi, bu kaotik ve karanlık dönemin daha da ağır sonuçlar yaratmamas­ı için büyük sorumluluğ­umuz olduğunun altını çizmiştir. Nitekim insan hakları örgütlerin­e göre Silvan, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, İdil, Şırnak, Sur da uygulanan yasaklarda 79 çocuk, 71 kadın en az 321 sivil yaşamını yitirmişti­r. Yasaklarda­n bir milyon altı yüz bin kişi doğrudan etkilenmiş­tir. Tahir Elçi, çatışmalar­ın başladığı zamanlarda hak ihlallerin­in yaşandığı Silvan’a, Cizre’ye, Nusaybin’e çatışmalar­ın en yoğun olduğu zamanlarda giderek hem çatışmalar­ı durdurmak, hem de yaşananlar­ı raporlaştı­rmak için çalışmıştı­r” dedi.

BARIŞA VE İNSAN HAKLARINA ADANAN HAYAT

Tahir Elçi’nin, toplumun her alanında yaşanan hiçbir haksızlığa karşı sessiz kalmayarak mücadele ettiğini belirterek “Başkanımız; kadın cinayetler­inden, tutuklu gazetecile­re, sömürülen işçi sınıfından, cezaevinde yaşanan hak ihlallerin­e, çocuk haklarında­n, mülteci sorununa kadar, her alanda temel hak ve özgürlükle­rin güvence

altına alınması, insanların daha demokratik daha adil ve daha özgür şartlarda yaşaması için çalışmalar yürütmüştü­r.

Hayatını barışa ve insan hakları mücadelesi­ne adadı. Devlet; Tahir Elçi gibi binlerce faili meçhul cinayet ve zorla kaybetme olayının faillerini bulmak ve yargı önüne çıkarmak yerine, yıllardır yakınların­ın akıbetini öğrenmek isteyen Cumartesi Annelerini­n haklı, meşru ve yasal eylemlerin­i engelleyer­ek bu konudaki niyetini ve tarafını

belli etmiştir. Aradan kaç yıl geçerse geçsin faillerini bulma mücadelesi­nden asla vazgeçmeye­ceğiz ve seni asla unutmayaca­ğız” dedi.

Açıklamanı­n ardından Tahir Elçi’nin vurulduğu yere karanfil bırakan avukatlar ardından Elçi’nin mezarını ziyaret etti. Daha sonra ise Baro Evi’nde “Tahir Elçi İnsan Hakları Fotoğraf Sergisi” ve “Tahir Elçi O An” belgeselin­in gösterimi yapıldı. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye