Evrensel Gazetesi

Türkiye bir haftadır uluslarara­sı hukuku ihlal ediyor

- Çağrı SARI İstanbul

ALTIPARMAK: ÇAVUŞOĞLU’NUN BAHSETTİĞİ YUNANİSTAN KARARI BİREYSEL ÖNLEM KARARI DEĞİL

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AİHM’NIN, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğun­u yasa dışı gören ve tahliyesin­i isteyen kararını uygulamaya­cağı yönündeki sinyalini ‘Yunanistan’ örneğini vererek ifade etmesi tartışılma­ya devam ediyor. Demirtaş dosyasında, başvurunun yürütücüle­rinden hukukçu Kerem Altıparmak AİHM’NIN Yunanistan’la ilgili bahsettiği davanın ‘Bireysel önlem alınacak karar’ olmadığına dikkat çekti. Altıparmak AİHM’NIN tahliye et gibi bir talimatı, bireysel önlem olarak söylenmedi­ğini aktardı. Altıparmak ayrıca bir çok ülkenin kararı uygulamadı­ğını, ancak, rekorun Rusya’nın ardından Türkiye’de olduğunu söyledi. Altıparmak Türkiye’nin kararı uygulamaya­rak bir haftadır da uluslarara­sı hukuku ihlal ettiğine dikkat çekti.

Kerem Altıparmak, Çavuşoğlu’nun basına yaptığı ‘Kararı büyük daireye götürme’ kararı için de gazetemize, “Kararın kesinleşme­si için büyük daireye itiraz edebilirsi­niz ama büyük daire önüne gelen her karara bakıp ‘Bu doğrudur, yanlıştır’ diye bir inceleme yapmıyor. Bunların sadece yüzde 5’i büyük daire tarafından inceleniyo­r. Ayrıca, ‘Derhal serbest bırakılsın’ denilen bir durumda biz temyize gittik ya da büyük daireye başvurduk o nedenle o karar çıkana kadar uygulamıyo­ruz’ diye bir lüks yok. O karar çıktığı anda uygulanmak durumunda. Türkiye uluslarara­sı hukuku 1 haftadır ihlal

ediyor” açıklaması yaptı.

TÜRKİYE’NİN UYGULAMADI­ĞI 1446 DOSYA VAR

Çavuşoğlu’nun ‘AB ülkeleri de uygulamıyo­r’ açıklaması için ‘bireysel önlem’ kararını anlatarak açıklayan Kerem Altıparmak

şöyle dedi:

Evet doğru çok fazla uygulanmay­an karar var. AİHM kararının uygulanmas­ını bakanlar komitesi izliyor. Bakanlar komitesi AİHM kararı verdikten sonra ve kesinleşti­kten sonra takip eder ve 3 şeye bakar: Birincisi bireysel önlem, AİHM kararında önerilmiş mi? Selahattin Demirtaş kararında önerildi. ‘Bu kişiyi serbest bırak’ denildi. İkincisi genel önlem alınması gereken bir durum var mı? Mesela yasanın değişmesi, mesela bu verdiği örneklerde­ki gibi Türk dernekleri gibi, o derneklere izin verilmesi gibi. Bu genel önlem alınmış mı alınmamış mı ona bakıyor. Üçüncüsü; tazminata karar verilmişse, tazminat ödenmiş mi ödenmemiş mi? Öncelikle şunu söyleyelim: Elmalarla armutları karıştırma­mak lazım. Yunanistan’la ilgili bahsettiği davalar bireysel önlem alınacak kararlar değil. Yani tahliye et gibi bir talimat değil. Oradaki karar bireysel önlem çerçevesin­de değil.

2017 yılı istatistik­lerine göre Bakanlar Komitesi önünde dosyası olan ülkeler arasında Türkiye’nin 2. sırada olduğunu ifade eden Kerem Altıparmak, “Yunanistan’ın şu anda uygulaması­nı tam olarak yapmadığı açık dosya sayısı 305. Türkiye’nin uygulamadı­ğı açık dosya sayısı 1446 ve 1689 ile Rusya Federasyon­unun ardından ikinci sırada geliyor. Yani Türkiye uygulamama listesinde Avrupa’nın ikincisi. Rusya’nın nüfusunu da düşünelim tabii bu arada.

YUNANİSTAN’DAN DAHA VAHİM DURUMDAYIZ

Türkiye’nin Yunanistan’dan beş kat daha fazla dosyasının açık olduğu bilgisini paylaşan Altıparmak, “Uygulamama listesinde de baya bir tekrar eden dosya var. Defalarca ihlal etmiş aynı konuda ve uygulamadı­ğı için tekrar tekrar ihlal etmiş. Bu açıdan baktığınız­da da Yunanistan’dan daha vahim bir durum var. Eğer Yunanistan’daki durumundan şikayet ediyorsa, Türkiye’de onun neredeyse 5 katında uygulanmas­ı beklenen dosya var” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye