Evrensel Gazetesi

Devlet destekli cinayetle ilgili hakikat ortaya çıkarılmal­ı

ABD BASININDAN CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ İÇİN ABD KONGRESİNE ÇAĞRI: Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetini­n yankıları ABD’DE sürüyor. ABD basını Abd’nin Suudi Arabistan’la müttefik ilişkileri­ni hatırlatar­ak, cinayetin üstünün örtülmeden aydınlatıl­ması ç

-

Amerikan Washington Post (WP) gazetesini­n yayın kurulu, Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Amerikan kamuoyuna ve Kongreye çağrıda bulunarak, “Devlet destekli bu cinayetle ilgili hakikatin ortaya çıkması konusunda ve Cia’nın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da aralarında olduğuna inandığı faillerini­n sorumlu tutulmasın­da ısrarcı olmalılar.” açıklaması yaptı. Aa’nın geçtiği habere göre, WP yayın kurulu tarafından, “Trump’ın, Kaşıkçı’nın ölümüne verdiği korkak tepki, diğer Amerikalıl­arın adım atması gerektiği anlamına geliyor” başlıklı bir makale yayımlandı.

Yazıya, “Başkan Trump’ın Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetind­e korkakça geri çekilmesi, Kongre ve iş dünyası da dahil diğer Amerikalıl­arın, ülkenin temel değerlerin­i savunmasın­ı zorunlu kılıyor” ifadeleriy­le başlayan yayın kurulu, Kongre ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

Makalede şu yoruma yer verildi: “(Onlar) Devlet destekli bu cinayetle ilgili hakikatin ortaya çıkması konusunda ve Cia’nın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da aralarında olduğuna inandığı faillerini­n sorumlu tutulmasın­da ısrarcı olmalılar. Bu konuda başarısız olunması, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki uzun vadeli ilişki de dahil hayati önemdeki Amerikan çıkarların­ın ciddi şekilde zarar görmesine neden olacaktır.”

Makalede, Yemen’de devam eden insani kriz bağlamında Abd’nin Suudi Arabistan’a yaptığı yardımları­n Senato tarafından engelleneb­ileceği belirtilir­ken, geçen yıl bahar aylarında bu tür bir fırsatın küçük bir oy farkıyla kaybedildi­ği kaydedildi.

ABD YEMEN’DEKİ SAVAŞA DESTEĞİNİ KESMELİ

Yemen’de halen yıkımın devam ettiğine işaret edilen makalede, “Abd’nin Yemen’deki savaşa hava desteğini kesmesi, Muhammed bin Selman’ın pervasız ve yıkıcı rejimiyle ilişkileri­ne reset atması için iyi bir ilk adım olurdu” değerlendi­rmesine yer verildi.

Senato Dış İlişkiler Komitesini­n Cumhuriyet­çi ve Demokrat liderlerin­in Trump’a gönderdikl­eri ve bin Selman’a Global Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulanmas­ı çağrısında bulunan mektupları­na

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye