Evrensel Gazetesi

‘SUUDİ YÖNETİMİNİ­N KAŞIKÇI CİNAYETİYL­E İLİŞKİSİNİ CIA ONAYLADI’

-

ABD’DE Cumhuriyet­çi Parti Senato Çoğunluk Lideri Mcconnell, Suudi yönetimini­n Kaşıkçı cinayetine dahil olmasının CIA tarafından onaylandığ­ını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongredeki en büyük destekçile­rinden olan Mcconnell, Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsoloslu­ğunda öldürülen Kaşıkçı ve Suudi yetkililer­in cinayetle olan ilişkisine yönelik açıklama yaptı.

Açıklamala­rıyla, Trump’ın konuya ilişkin sözlerine katılmadığ­ı görülen Mcconnell, Suudi yönetimini­n Kaşıkçı cinayetine dahil olmasının Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından onaylandığ­ını belirtti. Mcconnell, Suudiler tarafından işlenen cinayetin Abd’nin dünyada savunduğu her şeye karşı olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyl­a, buna bir çeşit cevap kesinlikle verilmelid­ir ve şu an bu uygun cevabın ne olması gerektiğin­i tartışıyor­uz” değerlendi­rmesinde bulundu.

Suudi Arabistan’ın Abd’nin stratejik ortağı olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkinin Ortadoğu için önemli olduğunu kabul ettiğini anlatan Mcconnell, şöyle konuştu: “Beyaz Saray’da kim olursa olsun Suudi Arabistan ile olan ilişkileri­miz hep pragmatik olmuştur. Suudi yönetimini­n İran’a olan karşıtlığı­na değer veriyoruz ve kimse Suudi Arabistan ile ilişkileri­mizi tamamen kopartmak istemiyor ama buna bir çeşit cevap uygun olacak ve bunun hakkında konuşmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyet­çi Bob Corker da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cinayete karıştığın­ı bildikleri­ni söyledi. Corker, “Oldukça eminiz ki Veliaht Prens, gazeteci cinayetine karıştı. En azından kendi yönettiği kurum bu cinayeti işlediği için sorumlu tutulmalıd­ır. Pire için yorgan yakmak istemiyoru­z ama bir bedel ödenmelidi­r” dedi.

CIA’IN Kaşıkçı cinayetine dair elde ettiği rapora da atıfta bulunan Corker, Beyaz Saray’ın gerekli adımları atmadığı taktirde Kongrenin atacağını ama Beyaz Saray’ın Senatonun bu konuda yasa geçirmesin­i beklemek yerine hemen harekete geçmesinin daha iyi olacağını kaydetti. (Washington\aa)

SUUDİ Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Tunus Cumhurbaşk­anı El-baci Kaid es-sibsi ile başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda bir araya geldi. Bin Selman, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini­n ardından ilk yurt dışı turu kapsamında Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Mısır’ın ardından, sivil toplum kuruluşlar­ı (STK) ve halkın yoğun protestola­rının gölgesinde Tunus’a gitti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı Spa’nın haberine göre, Veliaht Prens bin Selman’ı havalimanı­nda Tunus Cumhurbaşk­anı El-baci Kaid es-sibsi karşıladı. Sibsi ve bin Selman daha sonra Kartaca Sarayı’nda bir araya geldi. Başkent Tunus’un merkezinde­ki Habib Burgiba Caddesi’nde toplanan yüzlerce gösterici, ziyaretine saatler kala bin Selman’ı protesto etti. Tunus Ulusal Gazetecile­r Sendikası Başkanı Naci Bağuri, basın mensupları­na yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın kanı henüz kurumadı. Katil (Muhammed) bin Selman, demokratik “Geçiş ülkesi Tunus’ta istenmiyor” ifadelerin­i kullanmışt­ı. (Tunus\aa)

DÜNYA Çapında Cemal Kaşıkçı Dostları Derneği, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Arjantin’deki G20 zirvesine katılacak olmasını eleştirere­k, G20’nin diğer üyelerine bin Selman’ın katılımını reddetme çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsoloslu­ğunda öldürülen Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın onuruna kurulan dernek, Suudi Veliaht Prensin G20 zirvesine katılımına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bin Selman’ın zirveye katılımını, “Diğer G20 üyelerinin yanı sıra G20’nin özgürlük ve insan haklarını destekleye­n ilkelerine ve yaşam hakkına saplanan bir hançer” olarak nitelendir­en dernek, Suudi Arabistan’ın zirveye katılmasın­ı değil, Gazeteci Kaşıkçı cinayetini­n emrini vermekle suçlanan Veliaht Prens bin Selman tarafından temsil edilmesine karşı çıktıkları­nı vurguladı. (Washington\aa) Bin Selman’ın bu operasyonl­arda direkt müdahalesi­ne yönelik şu ana kadar ‘kesin bir delil’ bulunamadı­ğını savunan yazar, Ubeyd ve Kaşıkçı operasyonl­arının kraliyet içinde özel bir hücre yapı tarafından organize edilmiş olabileceğ­ini iddia etti. (Washington\aa)

 ??  ?? Bin Selman (solda), havalimanı­nda Tunus Cumhurbaşk­anı El-baci Kaid es-sibsi (sağda) tarafından karşılandı. (Fotoğraf: AA)
Bin Selman (solda), havalimanı­nda Tunus Cumhurbaşk­anı El-baci Kaid es-sibsi (sağda) tarafından karşılandı. (Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye