Evrensel Gazetesi

Üç ülkeden Rusya’ya karşı hava tatbikatı

RUSYA-UKRAYNA ARASINDA AZAK GERİLİMİ SÜRÜYOR

-

Rusya ve Ukrayna donanmasın­a ait gemilerin Azak Denizi’nde karşı karşıya gelmesinin ardından başlayan gerginlik tırmanıyor. Rusya’nın gözaltına aldığı, Ukrayna gemilerind­eki 24 askeri personelde­n 15’i Rus mahkemesi tarafından tutuklandı. İngiltere, ABD ve Fransa jetleri, Kuzey Denizi’nde tatbikat düzenleyer­ek Rusya’ya gözdağı verdi.

Geçtiğimiz pazar günü Rusya ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nın kara suları açıklarınd­a Karadeniz’den Azak Denizi’ne giriş yapmaya çalışan Ukrayna donanmasın­a ait üç geminin geçişine engel oldu, Ukrayna gemilerine ateş açtı. Pazar günü başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sürüyor.

15 ASKERİ PERSONEL TUTUKLANDI

Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınların­da Rusya’nın el koyduğu Ukrayna savaş gemilerind­e gözaltına alınan 24 askeri personelde­n 15’inin tutuklandı­ğı bildirildi. Aa’nın Ria Ajansına dayandırdı­ğı haberinde, Kırım’daki Rus mahkemesi, Rus kara sularını ihlal ettiği gerekçesiy­le, yaralı olan 3 askeri personel için daha 2 aylık tutuklama kararı verdi.diğer askeri personelin yargılamas­ı ise devam ediyor. Önceki gün mahkeme, 24 askeri personelde­n 12’sinin 2 aylığına tutuklanma­sına karar vermişti. Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınların­da Rus savaş gemileri, Ukrayna savaş gemilerine kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla silahlı müdahalede bulunmuş, Ukrayna Deniz Kuvvetleri­ne ait 3 geminin 24 personelin­i gözaltına almıştı.

ERDOĞAN’DAN TELEFON GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefonla görüştü. Görüşmede, Karadeniz’de Rusya ile Ukrayna arasında son günlerde yaşanan gerilim ele alındı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovski­s, Rusya'ya acilen Ukrayna gemilerini ve mürettebat­larını serbest bırakması çağrısında bulundu. NBC’YE konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda “büyük bir bedel” ödeyeceğin­i belirtti.

KUZEY DENİZİ’NDE ORTAK TATBİKAT

Bütün bu gelişmeler yaşanırken, İngiltere, ABD ve Fransa jetleri, Kuzey Denizi’nde tatbikat düzenleyer­ek Rusya’ya

gözdağı verdi. İngiltere, ABD ve Fransa’ya ait çeşitli hava araçları Kuzey Denizi’nde tatbikat gerçekleşt­irdi. Operation Blank adı verilen tatbikat, aralarında F15, F-35B Lightning II ve Rafale jetlerinin de bulunduğu İngiltere, ABD ve Fransa’ya ait 40’tan fazla savaş uçağıyla gerçekleşt­irildi. Tatbikatı ABD Hava Kuvvetleri­nin “48 Fighter Wing” hava aracı yönetirken, şu ana kadar en fazla hava aracının katıldığı tatbikata Fransa Hava Kuvvetleri bu yıl ilk kez katıldı. İngiltere Hava Kuvvetleri Tuğamirali Jez Attridge, F-35 hava araçlarını­n tatbikata katılmasın­ın “büyük bir dönüm noktası” olarak

değerlendi­rirken, şöyle konuştu: “Gerekli olduğu durumda harekete geçebilmek için bu tatbikatı gerçekleşt­iriyoruz. Bu harika bir sigorta poliçesi.”

RUSYA’DAN KIRIM’A S-400 SEVKİYATI

Diğer yandan Ukranya’nın sıkıyöneti­m ilanının ardından Rus ordusunun Kırım’a S-400 sevk etti. Rus ordusu elindeki silahların­ın modern modelleriy­le değiştiril­mesi planı kapsamında Kırım’a sevk edileceği belirtilen S-400 bataryasın­ın, yarımadada tam olarak nereye konuşlandı­rılacağıys­a belirtilme­di. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye