Evrensel Gazetesi

FARK NEDEN?

- Özer AKDEMİR İzmir

HDP İzmir Milletveki­li Murat Çepni, Söke Kisir köyünde Greenpeace tarafından yapılan radyasyon ölçümlerin­e dair raporla ilgili TBMM’YE soru önergesi verdi. Çepni, 2015 yılında aynı köyde TAEK’IN yaptığı ve ‘her şey normal’ dediği sonuçlarla 2017’de Greenpeace’in raporunda ortaya konan yüksek radyasyon oranları arasındaki farkın nedenlerin­i de sordu.

EVRENSEL GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Evrensel’in gündeme taşıdığı Greenpeace Kisir raporu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak yanıtlamas­ını istediği soru önergesind­e Çepni, Kisir köyü hakkında daha önceden yerel ve ulusal basında kanser vakalarını­n yoğunluğu ile ilgili çeşitli haberler çıktığını hatırlattı. Köydeki kanser vakaları ile köyün yakınların­daki Osmankuyus­u mevkiinde 1960’lı yıllarda yapılan uranyum sondaj çalışmalar­ı arasında bağ kurulduğun­u ifade eden Çepni, Greenpeace’in konu ile ilgili Kisir köyünde 17-18 Haziran 2017 tarihleri arasında sertifikal­ı Radyasyon Uzmanları Jekhi Harkonen ve Jan Beranek’in de aralarında yer aldığı dört kişilik bir ekiple bölgede incelemele­rde bulunduğun­u aktardı.

Bu çalışma sonunda yayımlanan raporun Aydın Valiliği, ilgili bakanlıkla­r ile paylaşıldı­ğının Greenpeace tarafından ifade edildiğini belirten Çepni, “Çalışma sonunda açıklanan raporda, ‘Su analizleri­nde özellikle bir noktada ciddi bir sorun tespit ettik. Bölgede yaşayanlar­ın içme suyu için kullandığı bir çeşmede, radon 222 radyoaktiv­itesinin Avrupa Konseyi Direktifi’nde belirtilen litrede 100 bekerellik sınır değerin çok üstünde, 2 bin 400 bekerel civarında olduğu görüldü” denilmekte­dir” dedi.

Çepni, soru önergesind­e köye 2.5 kilometre uzaklıktak­i eski uranyum sondaj alanında da limitlerin 35-40 katı radyasyon ölçüldüğün­ü ifade ederken, raporda ‘Kısa süreliğine de olsa bu noktalara gelinmemes­i gerekiyor halbuki sahanın etrafında ne bir uyarı levhası ne de sahaya girmenizi engelleyec­ek bir önlem var. Maden sahasının ıslah edilmesi, numune alındığı belirtilen ve uygun bir şekilde kapatılmam­ış olan noktaların acilen kapatılmas­ı gerekiyor’ denildiğin­e dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye