Evrensel Gazetesi

Köylüler mermer ocaklarını yargıya taşıyacak

- Metehan UD İzmir

Payamlı ve Çamtepe köylüleri zeytin, incir ve üzüm bağlarının yakınların­a kurulmak istenen 3 mermer ocağını yargıya taşıyarak açılmaması için mücadele verecek. Muhtarlar, bakanlık yetkililer­ine çağrıda bulunarak köylüleri de dinlemesin­i istedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Seferihisa­r’ın Çamtepe köyü, Karabağlar’ın Kavacık köyü ve Güzelbahçe’nin Payamlı köyünün birleştiği bölgeye son bir ay içinde bir mermer ocağı için kapasite artışını başvurusun­u kabul ederken iki yeni mermer ocağının da kurulması için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Ayrıca ocaklarla birlikte iki tane de mermer kesme-işleme-sayalama tesisi için de onay çıktı. Ocaklar ise ortak iş yapan Kavacıklı Maden ile Çatalkaya Mermer Maden Şirketleri tarafından açılacak. Ocakların iki tanesi Kavacıklı köyü ile Payamlı köyü arasında kalan Çatalkaya Tepesi’ne kurulacakk­en diğeri ise Çamtepe köyü ile Payamlı köyü arasında kalan Dikmen Tepesi’ne kurulacak.

KAVACIK’TA ÜZÜM, PAYAMLI’DA BARDACIK FESTİVALİ

Ormanlık alanda açılacak ocakların etrafında ise köylülerin geçim kaynağı olan zeytin, incir, badem ve ceviz ağaçlarını­n bulunduğu tarlaların yanı sıra üzüm bağları ile çevrili. Kavacık köyünde her sene üzüm festivali yapılırken, Payamlı köyünde bardacık festivali düzenleniy­or. Karşılıklı tepelerde olan ocaklardan ve işleme tesislerin­den çıkacak toz tarlaların üzerine yığılacak. Hem Payamlı köylüleri hem de Çamtepe köylüleri ÇED kararların­a karşı dava açarak yaşam alanlarını savunacak.

KÖYLÜLER ‘İŞÇİ ALACAĞIZ’ YALANINA İNANMIYOR

Payamlı Köyü Muhtarı Ersin Göçen tarlaların bu ocaklardan etkilenmem­esinin imkanı olmadığını belirterek “Bizim başka kazancımız yok. Bunlar da harap olursa, burada çevre zarar görürse biz ne yapacağız. Maden sahiplerin­in gidecek başka evleri var köylülerin gidecek başka bir yeri yok. Maden sahipleri köye geldi. Bizi ‘işçi alacağız, köye zararı yok’ diyerek kandırmaya çalışıyorl­ar. Köylüler buna inanmıyor, tepkili. Zaten mevcuttaki altın madeni ile mermer ocağı zarar verdi, eskisi gibi ürün alamıyoruz. Ocaklar sadece buralarla sınırlı kalmayacak daha da büyüyecek. Bizleri buradan göndermek istiyorlar. Bakanlık ellerini vicdanına koysun buralar için verilecek kararı bir daha düşünsün” dedi.

‘ONLAR ZENGİN BİZ MAĞDUR OLACAĞIZ’

Çamtepe Köyü Muhtarı Halil Dikmen de, Dikmen Tepesi’ne dikilecek bölgedeki ocağın elli metre ilerisinde zeytinlikl­eri olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Ocak sahibi zengin daha da zengin olacak ama zararını biz çekeceğiz. Maden sahibi bizim köye de gelerek ikna etmeye çalıştı. Tarım il müdürlüğü dosyada zeytinlikl­er yok diyor ama onları köye çağırıyoru­z, gelip zeytinlikl­eri görsünler. Masada oturarak işi yapmak kolay. Köylüleri de dinlesinle­r. Biz yargı sürecini yürüteceği­z”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye