Evrensel Gazetesi

Ne tehditler ne de sorunlar bitti

ŞİDDETTEN KAÇTI SIĞINMAEVİ­NE YERLEŞTİ

-

Türkiye’de resmi verilere göre, 144 kadın sığınmaevi bulunuyor. Kadın örgütleri tarafından yapısı itibariyle eleştirile­n sığınmaevl­erinde sorunlar da bitmiyor. M.Ç, şiddetten kaçıp sığınmaevi­ne gitmek zorunda kalan kadınlarda­n. Evli olduğu erkekten gördüğü sistematik şiddet sonucunda önce emniyete başvuran ardından da sığınmaevi­ne yerleştiri­len M.Ç, eşinin tehditleri­ni sürdürdüğü­nü söyledi. Sığınmaevi­nde yaşamını idame ettiremedi­ği için dışarıda başka işlerde çalışan M.Ç, “Kadınların genelde ölüm haberlerin­i görüyorum, şimdi ben de haber olur muyum?” sözleriyle yaşadığı korkuyu anlattı.

18 YAŞINDA EVLENDİRİL­Dİ

Eskişehir’e bağlı bir köyde ailesinin baskısıyla 18 yaşında evlendiril­diğini belirten M.Ç, “Daha ellerimdek­i kına dururken eşim bana şiddet uygulamaya başladı” dedi. Başka bir seçeneği olmadığı için evlenmek zorunda kaldığını, ailesinin, ‘Aman kızımız evden çıkmasın, kimse hakkımızda konuşmasın’ diyerek kendisini bu hayata mahkum ettiğini ifade eden M.Ç, evliliğimi­n ilk günlerinde­n itibaren şiddet görmeye başladığın­ı söyledi.

Yıllarca çeşitli işlerde çalışarak kazandığı tüm parayı eşinin aldığını söyleyen M.Ç, şöyle devam etti: “Kazandığım parayla bu adam kendine araba aldı. Onun bana uyguladığı baskılarda­n dolayı birçok işe girip çıktım. Bir işe başlardım, biraz çalıştıkta­n sonra gelip, patronları­n yanında ‘Sen niye böyle giyindin, niye geç kaldın?’ diyordu. Bağırıp çağırıp beni o işten de alırdı.” 6 yaşında bir oğlu olduğunu, yaşadığı şiddet nedeniyle hep ailesinin evine gittiğini ve aylarca dönmediğin­i anlatan M.Ç, eşi çocuğunu elinden alır diye tekrar ona dönmek zorunda kaldığını belirtti.

‘ŞİDDETİ KABUL ETMEYECEĞİ­Mİ ANLADIM’

Son yaşadığı şiddet olayının bardağı taşıran son damla olduğunu belirten M.Ç, o gün oğlumu alıp evden çıktıktan sonra aynanın karşısında yüzünü görünce bir daha bunu kabul etmeyeceği­mi anladığını ve bir taksi çağırıp karakola gittiğini anlatarak, “Orda sığınmaevi­ne gitmek istediğimi

söyledim” dedi. 2 aydır sığınmaevi­nde kaldığını dile getiren M.Ç, tanıdık birinin kendisini gördüğünü ve eşine haber verdiğini söyledi. M.Ç, bu durumla ilgili kaygıların­ı, “Artık nerede olduğumu biliyor. Beni

telefonla sık sık arayıp ‘gelip orayı yıkacağım, dağıtacağı­m’ diyor. Can güvenliğim yok, başka şehre gönderecek­ler. Bir umut yeni bir hayata başlayabil­irim diye düşünüyoru­m” dedi. (İzmir/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye