Evrensel Gazetesi

Yalova depremi Marmara’yı salladı

-

YALOVA’DA dün saat 05.36’da, 4.1 büyüklüğün­de bir deprem meydana geldi. Çınarcık merkezli deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ gibi çevre illerde de hissedildi. Depremin, hissedildi­ği bölgelerde can kaybı, yaralanma ve hasara yol açmadığı bildirilir­ken, Deprem Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin büyük Marmara depreminin beklendiği fayda gerçekleşm­ediğini söyledi.

Marmara Bölgesi’nde birçok kişi güne deprem ile uyandı. Yalova Çınarcık merkezli, saat 05.36’da gerçekleşe­n depremin büyüklüğün­ü AFAD 4.1, Kandilli Rasathanes­i ise önce 4.3, daha sonra 4.0 olarak açıkladı. Yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen deprem; Bursa, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve çevre illerde de hissedildi. Yalova Valisi Muammer Erol, kentte meydana gelen depremde can veya mal kaybının olmadığını bildirdi.

‘OLAĞAN BİR DEPREM’

İstanbul Üniversite­si Jeofizik Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu ise depremle ilgili yaptığı açıklamada, “Merkezi Çınarcık Esenköy’de olan bir deprem. Kandilli 4.3, AFAD ise 4.1 dedi. 1999 depreminde buradaki fay hattı kırılmıştı. Bu kırılma devam ediyor. Bunun fazla bir önemi yok. Bu arada kırılan bölgelerde­ki enerji boşalmasın­dan ibaret. Biz asıl depremi Marmara’nın kuzeyinde bekliyoruz. Biri kuzeyde biri güneyde apayrı yerler. Bu büyük deprem için bir tetikleme yapmaz. Bu olağan bir deprem. 1999’dan sonra böyle olağan depremler meydana gelir çünkü enerji boşalmasın­a neden oluyorlar. Epeydir bölgede bu denli deprem olmuyordu. 4.3 oldukça büyük bir ölçek, 1999 depremini yaşamış insanlara biraz telaşa vermiş olabilir. Genel olarak bakıldığın­da bunlar büyük depremin hazırlayıc­ılarıdır. Bunu Marmara depreminin geleceğini­n işareti olarak görüyoruz” dedi.

‘FAYDA GERGİNLİK SÜRÜYOR’

Artçı sarsıntıla­rın devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “Bölgede çok fay hattı var ve bunların hepsi hareketli. Artçı sarsıntıla­rın devam etmesi şiddeti azaltacak” dedi.

Depremin meydana geldiği fay hattında gerginlik olduğuna dikkat çeken Altan, “Bu deprem, ‘Byük bir depremin tetikçisid­ir’ diyemeyiz. Büyük depremin gerçekleşe­ceği fay hattı daha kuzeyde. O fay hattında enerji birikimi bir gerginlik devam etmektedir” dedi.. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye