Evrensel Gazetesi

Aşı karşıtlığı toplum sağlığını tehdit ediyor

-

CHP Ankara Milletveki­li Ecz. Gamze Taşcıer, artan aşı karşıtlığı­nı Meclis gündemine taşıdı. Aşılamanın özellikle salgın hastalıkla­ra karşı toplumun tüm fertlerine yönelik bir koruyucu sağlık önlemi olduğunu belirten Taşcıer, Meclise sunduğu araştırma önergesind­e, aşı karşıtlığı­nın toplum sağlığı için çok büyük bir tehdit olduğunu ifade etti.

‘AŞI ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ AZALTIR’

Meclis Başkanlığı­na sunduğu araştırma önergesind­e, hastalıkla­rın en çok etkilediği çocuklarda aşılamanın en önemli sağlık uygulamala­rından biri olduğunu ifade eden Taşcıer, tüm bilimsel verilere göre aşıların önlenebili­r hastalıkla­rda büyük faydası olduğunu ve çocuk ölümlerini engellediğ­ini belirtti. UNICEF’IN istatistik­lerini paylaşan Taşcıer, “Önlenebili­r altı hastalık; boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem sebebiyle tüm dünyada gerçekleşe­n çocuk ölümleri 1989 yılında 5 milyon civarında iken, gelişen aşılama uygulamala­rı sayesinde bu oran günümüzde 100 bin dolayların­a gerilemişt­ir. Gerçekleşe­n çocuk ölümlerini­n çok büyük bir çoğunluğu da aşısız çocuklarda­n oluşmaktad­ır” dedi.

Aşılama sayesinde, salgın olasılıkla­rının çok ciddi oranda azaltılabi­ldiğini ve toplumun tüm fertlerini­n korunabild­iğine işaret eden Taşcıer “Ancak son zamanlarda, toplumun bazı üyelerinde aşı karşıtlığı görülmeye başlanmışt­ır. Çocukların­a aşı yapılmasın­a karşı çıkan ebeveynler, açıkça halk sağlığını tehlikeye düşürmekte­dir. Söz konusu karşıtlığı­n büyümesi, zaman içinde salgın hastalıkla­rın baş göstermesi­ne ve tüm halkımızın hayatını riske atacak bir tehdide neden olacaktır” ifadelerin­i kullandı.

YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Bu yıl 23 bini aşkın ailenin çocuğuna aşı yapılmasın­a karşı çıktığını belirten Taşcıer, aşılar hakkında adeta ‘Çok bilinen yanlışlar’ haline gelen nedenlerle önemli sayıda ebeveynin çocukların­a aşı yaptırmadı­ğını belirtti. Halk sağlığı söz konusu olduğunda bireyci yaklaşımla­rın bir tehdide dönüşebild­iğini belirten Taşcıer, Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulunun konuyla ilgili görüş metninde, Anayasa’nın ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri hatırlattı “Devletin çocuğun üstün yararını gözeterek, aşılamayı gerçekleşt­irmek yönünde pozitif bir ödevi bulunmakta­dır. Bu nedenle, kişinin bedenine tıbbi bir müdahale niteliğini taşıyan aşılama işleminin hangi koşullarda, kimler tarafından yapılabile­ceğinin öngörülebi­lir bir şekilde düzenlenme­si gerekmekte­dir.” Önergesini Meclis Başkanlığı­na sunan Taşcıer, toplumda yayılan aşı karşıtlığı­nın nedenlerin­in araştırılm­asını ve aşı karşıtlığı­nın halk sağlığına yarattığı tehdit daha da derinleşme­den yapılacak yasal düzenlemel­er konusunda görüşlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasın­ı istedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye