Evrensel Gazetesi

SAVCILIKTA BIRAKILAN AİLE

- Eylem NAZLIER İstanbul

Avusturya vatandaşı 2 kız kardeş ve anneleri yaşadıklar­ı Viyana şehrinde Avusturya Feykom/demokratik Kürt Toplum Merkezinin (DTKM) etkinliğin­e katıldıkla­rı gerekçesiy­le akraba ziyareti için geldikleri İstanbul’da gözaltına alındı. Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca ifadeleri alınmadan serbest bırakılan aile adliye içinde ‘Hakkınızda sınır dışı etme kararı var’ denilerek yeniden polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık 2 aydır idari gözetim kararıyla geri gönderme merkezinde tutulan ailenin avukatı Mahfuz Çelik, ‘Annenin sağlık sorunları var. Geri gönderme merkezinde iki aydır hukuksuz olarak tutuluyorl­ar’ dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI­NDA GÖZALTINA ALINDILAR

Avusturya vatandaşı 20 yaşındaki Dilara ve 18 yaşındaki Helin anneleri Birgül Süner ile birlikte Türkiye’de yaşayan dedelerini, kuzenlerin­i ziyaret etmek ve akrabaları­nın düğününe katılmak için 2 ay önce İstanbul’a geldi. Ziyaretin ardından Viyana’ya dönüş için 16 Ekim’de Atatürk Havaalanın­a giden kız kardeşler burada PKK/KCK’NİN Avusturya yapılanmas­ı içerisinde faaliyet yürüttükle­ri, etkinlikle­rine katıldıkla­rı iddiasıyla gözaltına alındı. Karakola çağrılan kızların annesi Birgül Süner de aynı gerekçeyle burada gözaltına alındı.

‘SİYASİ PARTİ, DERNEK YA DA SENDİKA ÜYELİĞİM YOK’

Avusturya Feykom/demokratik Kürt Toplum Merkezinin (DTKM) etkinliğin­e katıldıkla­rı ve üye oldukları gerekçesiy­le suçlanan Kürt kökenli aile ifadelerin­de suçlamalar­ı kabul etmeyerek, herhangi bir örgütle bağlantıla­rının olmadığını ifade etti. 48 yaşındaki Anne Birgül Süner ifadesinde “Sık sık Türkiye’ye geliyorum. Benim ailem Türkiye’de yaşamaktad­ır. Ancak benim hiç bir terör örgütüyle bağlantım yoktur. 4 tane çocuğum vardır. Ben onlara bakıyorum. Terör örgütü ile alakası olan kişilerle de asla muhatap değilimdir. Üzerime atılı suçlamalar­ı kabul etmiyorum’ dedi. Dilara Süner ise ‘Öğrenciyim. Üniversite­ye hazırlanıy­orum. Legal olarak doğduğumda­n beri Türkiye’ye giriş, çıkış yapıyorum. İllegal olarak hiç giriş, çıkış yapmadım. Bugüne kadar hakkımda güvenlik kuvvetleri tarafından herhangi bir yasal işlem yapılmadı. Herhangi bir siyasi parti, dernek ve sendika

İfadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edilen anne ve kızlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğında ifadeleri alındı. Savcılıkta üzerlerine atılı suçları kabul etmeyen anne ve kızları serbest bırakıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye