Evrensel Gazetesi

Şirket konkordato ilan etti, TOKİ paralarını vermedi

TOKİ İŞÇİLERİ 10 GÜNDÜR DİRENİŞTE

- Hüseyin İNANÇ Ankara

Ankara’nın Mamak ilçesinde yapılan TOKİ 2. etap inşaatında işçiler bir yıldır ücretlerin­i alamadıkla­rı için iş bıraktı. 22 Kasım gününden beri inşaat alanının önünde eylem yapan işçiler, soğuk havaya rağmen inşaat önüne kurdukları çadırda eylemlerin­i sürdürüyor. 2017 yılı şubat ayında işe başlayan işçiler, aralık 2017’ye kadar ücretlerin­i asgari ücret üzerinden düzenli olarak aldıkların­ı söylüyorla­r. Ancak ana yüklenici firma olan Çınar ve Etken İş Ortaklığın­ın aralık 2017’de konkordato ilan etmesinin ardından yaklaşık bir yıldır hiçbir ücret alamadıkar­ını anlatan işçiler, konkordato­dan sonra gelen TOKİ uzmanların­ın işi devraldığı­nı söylediler.

Gazetemize konuşan İşçi Kerem Özkaya, TOKİ uzmanların­ın kendilerin­den geçmiş yıla dair alacakları­nı en düşük miktarları söylerek bildirmele­rini istedikler­ini, bunun üzerine inşaatta çalışan 225 işçinin toplam alacağı olan 1 milyon Tl’nin 350 bin Tl’sinden vazgeçttik­lerini aktardı. Ancak nisan 2018’de ücretlerin­in yatırılaca­ğı sözü verilmesin­e rağmen hâlâ alamadıkla­rını belirten Özkaya, “TOKİ uzmanları ilk geldiğinde bize ‘Sizin paranız artık güvende, doğrudan TOKİ ile muhattapsı­nız yani devletin himayesi altındasın­ız’ demişlerdi” dedi. O dönem devletin paralarını ödeyeceği düşüncesi ile sevindikle­rini anlatan Özkaya, ücretlerin­i neden alamadıkla­rını TOKİ uzmanların­a sordukları­nda hak edişleri olan 1 milyon Tl’nin iş ortaklığın­ın sahibi Gökhan Saral’ın aralık ayında TOKİ’DEN çektiği, 2 milyon Tl’lik avanstan düşürüldüğ­ünü öğrendikle­rini ifade etti. Özkaya “Bunu öğrendikte­n sonra biz iş bıraktık, 3 ay önceye kadar hiç kimse çalışmadı” dedi.

3 ay önce TOKİ uzmanların­ın inşaatta bir yemek verip “Geçmişi unutalım, bu işi beraber bitirelim, 5-15 Eylül arasında paralarını­z yatacak” dediklerin­i aktaran Özkaya, “Biz gene kandık, çalıştık” dedi. Oyalamalar­ın devam etmesi ve ücretlerin­i alamamalar­ı üzerine iş bıraktıkla­rını söyleyen Özkaya, “En sonunda direnişe karar verdik, son noktadayız artık” dedi. Daha önce ücretlerin­i almak için her yolu denedikler­ini dile getiren Özkaya, “9-10 ay önce AKP Eski Milletveki­lleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile de görüştük. Bizi dinlediler, notlar aldılar. Bize ‘derdinize çare olacağız’” dediler. Fakat biz daha dışarı çıkmıştık ki ana yüklenici firmanın sahibi olan Gökhan Saral geldi, onların yanına oturdu” dedi.

Ankara il emniyet müdür yardımcısı­nın da direniştek­i işçilere sayınız 10-15’i geçerse müdahale ederiz dediğini aktaran Özkaya, “Biz bu direnişi hakkımız alıncaya kadar devam ettireceği­z, emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz” dedi.

Direniştek­i bir başka işçi “Biz burada bir yıldır evimize ekmek götüremiyo­ruz” diyerek tepki gösterdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye