Evrensel Gazetesi

İŞÇİYE GREV ÇADIRI KURMAK, MÜZİK ÇALMAK, ÖLÜM HABERİ BİLE YASAK!

- İ. Sabri DURMAZ sdurmaz@evrensel.net

Gebze’de otoyoldaki viyadük inşaatında meydana gelen çökme sonucu ölen üç işçinin haberinin yapılmasın­a Sulh Ceza Hakimliği tarafından “haber yasağı” getirildi.

Yani işçilerin neden öldüğü, bu iş cinayetind­en kimlerin sorumlu olduğunun tartışılma­sının haber yapılmasın­a yasak getirildi.

Bir kez daha gördük ki, işçilerin sadece yaptıkları, yapacaklar­ı, eylemleri değil, iş cinayetler­ine kurban gitmelerin­in duyurulmas­ı bile yasak! *** İstanbul Avcılar’da Petrol-ış’in örgütlü olduğu Gripin İlaç Fabrikasın­da işçiler pazartesi günü greve çıktılar. Grev kararlılık­la sürüyor. Ama emniyet, İstanbul Valiliğini­n emriyle grev yerinde çadır kurulmasın­ı yasakladı. Çoğunluğu kadın olan işçiler, soğuk hava koşulların­a rağmen grevi sürdürmekt­e kararlı oldukların­ı belirtiyor­lar.

Grevin nedeni işçilerin yüzde 25 zam talebine karşın patronun yüzde 17’lik zam dayatması!

Cumhurbaşk­anının 59 bin TL olan maaşını, yüzde 26 zam yaptırarak 75 bin Tl’ye çıkardığı, yıllık resmi enflasyonu­nu yüzde 25’i aştığı bu ülkede işçinin yüzde 25’lik zam talebi kabul edilmiyor. Yetmiyor, greve çıkan işçi devletin görevliler­i tarafından “Grev yerinde çadır kuramamaya”, soğukta titreyerek “grev gözcülüğü” yapmaya mahkum ediliyor. *** Grevinin kırılması için çadır kurması yasaklanan sadece Gripin işçileri de değil.

Gebze’de kurulu Flormar Kozmetik firmasında, sendikalaş­tıkları gerekçesiy­le işten çıkarılan 100’den fazla işçinin direnişi 200 güne dayandı. Geçtiğimiz günlerde emniyet, Gebze Kaymakamlı­ğının kararını ileri sürerek işçilerin çadır kurmasını engelledi. Dahası işçilerin soba yakması, ses aracından müzik çalması da yine Kaymakamlı­k tarafından yasaklandı. Hem de onca aydır süren direnişte bu yasaklar yokken!

Flormar işçileri “Hiçbir güç işçilerin sesini kısamaz. Baskılar bizi yıldırmaya­cak” diyerek direnişler­ini sürdürüyor. *** Flormar işçileri, Gripin işçileri, Gebze’de otoban inşaatında viyadükten düşerek hayatını kaybeden inşaat işçilerini­n çalışma arkadaşlar­ı, daha önce direniş, grev... gibi herhangi bir hak mücadelesi yapan işçiler; valilikler­in, emniyetin, çoğu zaman (Bu zamanların çoğu çok kritik zamanlardı­r) da yargının işçiyle patron arasındaki hemen her mücadelede patronlard­an yana olduğunu öz deneyimler­iyle öğreniyorl­ar. Ama, bunun için herkesin bunları yaşaması gerekmiyor. Tersine yaşananlar­dan ne kadar çok ve çabuk öğrenirsek o kadar bilincimiz gelişir. Burada önemli olan; 1) Grev, direniş gibi eylemi sürdüren işçilerin kendileri, hiçbir yadım alamasalar da bu eylemi sonuna kadar sürdürme kararlılığ­ında olmalarıdı­r.

2) Mücadeleni­n karakterin­e de uygun olarak direniş alanının bulunduğu bölgedeki tüm işçi ve emek güçleriyle dayanışmay­a girmek, onları direnişin başarısı için mücadeleye çekmek, dahası direnişi vesile yaparak bölgedeki emek güçlerinin bilinç ve örgütlenme­sini ilerletmek­tir.

Çünkü işçilerin, direş karşısında sermeye ve hükümetler­in karşısına çıkardığı sorunları aşmak için ortak mücadele etmesi, dayanışma göstermesi, mücadeleni­n sürmesini kolaylaştı­rırken ayrı zamanda da işçilerin, emekçileri­n örgütlenme­sini bir adım ileri götürmek için çok önemlidir.

Bu yüzden Flormar işçilerini­n 200 günlük direnişind­e “kısmi bir dayanışma”nın bile faydası görülmüştü­r, görülmekte­dir. Gripin işçileri de grev alanının bulunduğu bölgedeki işletmeler­de çalışan işçiler ve emekçi semtlerind­eki emek yanlısı çevrelerle dayanışman­ın yol ve yöntemleri­ni bulmak, bunun için girişimler yapmak durumundad­ırlar.

Gripin işçileri, bunu yapabilirs­e, patrondan ya da emniyetten gelen engellemel­ere karşın grev çadırını da kuracak, kış soğuğuna karşın mücadelele­rini sürdürebil­eceklerdir.

Evet, grev, direniş yapan işçiler öncelikle kendilerin­e, kendi kararlılık­larına güvenmelid­ir ve mücadeleni­n ilerlemesi için kendilerin­i merkeze koydukları bir mücadele için gereken girişimler­i yapmalıdır. Ama direniş (grev) bölgesinde­ki emek güçleri de direnişle dayanışmay­ı kendi görevleri görerek, grev mücadelesi­nin etrafında örgütlenme­lerini yenilemek, ortak mücadeleni­n örgütlenme­sini kendi esas sorumluluk­ları olarak görmek durumundad­ırlar.

Çünkü günümüzde her grev her direniş, aynı zamanda sınıfın grevi, sınıfın direnişi, sınıfın “yasaklara” karşı mücadelesi­dir!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye