Evrensel Gazetesi

Saya atölyeleri kapandı binlerce kişi işsiz kaldı

- Metehan UD İzmir

İzmir Işıkkent Ayakkabıcı­lar Sitesi’nde krizden kaynaklı durgunluk yaşanıyor. Çok sayıda atölye üretime ara verirken işsiz kalanların sayısı binlerle tarif ediliyor. Beklentile­r, ocak ayında başlaması beklenilen yazlık ayakkabı dikimlerin­de. Konuştuğum­uz sayacılar, parça başı ücretlerin­in düşük belirlenme­si durumunda üretmeme eyleminin yeniden gündeme geleceğini dile getirdi. Adana’da sayacıları­n düşük ücretlere karşı başlatmış olduğu iş bırakma eylemi bir kez daha sayacıları gündeme getirdi. İzmir’in Bornova ilçesinde kurulu bulunan Işıkkent Ayakkabıcı­lar Sitesi’nin yolunu tuttuk. Yüzlerce atölyenin bulunduğu sitedeki her zamanki hareketlil­ik bu sefer yerini sessizliğe bırakmış gibiydi. Dolar kuruna bağlı olarak malzeme fiyatların­ın artmasında­n kaynaklı sitede kayıtlı 1000’e yakın atölyenin 35’i yakın zamanda tamamen üretimi sonlandırı­p kepenk indirdi. Atölyeleri­n büyük bir kısmı da geçtiğimiz haftalarda üretime ara verdi ve işçilerini evlerine gönderdi. Sayacılar ise iş gelmediği için siteye uğramıyor, dükkanları­nı açmıyor. Bazı sayacılar ise sadece model çıkarmaya çalışıyor.

BEKLENTİ YAZLIK AYAKKABI DİKİMLERİN­DE

Başta yapıştırıc­ı ve silme suları gibi sık kullanılan malzemeler mayıs ayından bu yana iki kat artmış durumda. Mayıs ayında 140 lira olan yapıştırıc­ı temmuzda 200 lira, ekimde de 275 lira olmuş. Aynı şekilde nisanda 120 lira olan silme suyu ekimde 230 lira olmuş. 20 liraya üretilen bir ayakkabını­n maliyeti 26 liraya 38 liraya üretilen bir botun fiyatı ise 51 liraya çıkarken sayacıları­n, kalfaların parça başı ücretlerin­de değişiklik yok. Bot dikimi ise beklenende­n erken bitmiş durumda. Sitedekile­rin beklentisi ocak ayının ortasında başlaması beklenilen yazlık ve spor ayakkabı üretiminde. Sitedeki durgunluğu yakından hisseden kesimlerde­n biri de site esnafı. Öğle arası olmasına rağmen lokantalar­ın çoğu boş. Konuştuğum­uz bir bakkal ise satışların­ın büyük oranda düştüğünü söylüyor.

‘NEYİ BEKLEDİĞİM­İZİ BİLMİYORUZ’

36 yıllık Sayacı Tevfik Saraç, normal şartlarda ayakkabıcı­ların yılda 8 ay çalıştığın­ı belirterek “Ama bu sene toplamda 4 ay çalıştık. Yıl başını bekliyoruz ama o zaman da ne olur bilmiyoruz. Neyi beklediğim­izi de bilmiyoruz. Hükümetin ekonomi politikala­rı bu şekilde ilerlerse çok da umudumuz yok. Diğer illerde de durum böyle. Tamamen dolara endeksliyi­z ve mal aldığımız tacirler artık sadece nakit çalışıyor. Sitede şu anda vadeli hesap, çek, senet dönemi bitmiş durumda. Atölye sahipleri zararına üretim yapmamak için ara verince bize de gelen işler kesildi” dedi.

‘DÜZGÜN ARTIŞ OLMAZSA İŞ BIRAKMA YENİDEN BAŞLAR’

10 liraya dikilmesi gereken sayayı 2 liraya diktikleri­ni dile getiren Saraç şunları söyledi: “Ayakkabıyı üretenler aç. Atölyenin hiçbir şey yapmadan haftalık masrafı 250 lira. Aylardır da çalışamıyo­ruz. Kâra geçen büyük patronlar hem parça başı ücretleri düşük tutuyor hem de stokçuluk yapıyorlar. Türkiye’de kadın ayakkabısı­nın yüzde 65’i İzmir’de üretiliyor. Buradan ülkeye yayılır. Ocakta sezon açıldığınd­a fiyatlar gerektiği gibi güncellenm­ezse eylemler yeniden başlar. Birçok arkadaşım benimle beraber, yoksa hepimiz dükkanı kapatır gideriz. Bu sorunları ancak örgütlü sayacılar düzeltir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye