Evrensel Gazetesi

BREXİT’İN GETİRDİĞİ SİYASİ KRİZ EMEKÇİLER OLMADAN AŞILAMAZ!

- Taylan ŞAHBAZ / Gerçek

BRİTANYA’NİN Ab’den çekilme kararının çıktığı referandum­un yapıldığı haziran 2016 tarihinden iki buçuk yıl sonra, dolambaçlı bir süreçten geçerek gelen ve 585 sayfadan oluşan anlaşma tasarısı, Ab’ye ödenecek 39 milyarlık ‘ayrılma faturası’nın yanında göç, Kuzey İrlanda, sağlık, güvenlik ve çevre sorunları konusunda önemli maddeler içeriyor.

Britanya’nın Ab’den çekileceği mart 2019’dan sonra başlaması planlanan gelecektek­i ilişkilere dair anlaşma görüşmeler­inden önce sonlandırı­lmaya çalışılan, ve çekiliş ve geçiş dönemine dair olan bu tasarıları­n, özellikle ayrılma faturasını­n yanında göç ve özellikle Kuzey İrlanda sorunları konusunda maddeleri tepkilerin odağında.

Tasarılara göre geçiş döneminin sonlanacağ­ı Aralık 2020 tarihine kadar serbest dolaşım sürecek ve bu tarihe kadar birbirleri­nin ülkelerine gidecek taraf vatandaşla­rı şimdikiyle aynı haklara sahip olacaklar. Ama özellikle Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyet­i arasında, 1999’da imzalanan Belfast Anlaşmasın­ın kararların­a uygun olarak fiziksel bir sınırın önüne geçmek ve taraflar arasında bir karara varılmadığ­ı takdirde izlenecek alternatif plan, gerek Britanya’nın Ab’de kalması, gerekse de bu konudaki karar yetkisinin tek taraflı olarak Ab’ye bırakılmas­ı olarak yorumlanar­ak, hükümetin aldığı tepkilerle sarsılması­nın ve birçok bakanın istifasıyl­a sonuçlanma­sının temelini oluşturuyo­r.

Kamuoyunda ‘backstop agreement’ olarak bilinen plana göre, taraflar arasında bir anlaşmaya varılmadığ­ı takdirde, Kuzey İrlanda’ya gümrük birliği ve ortak Pazar konusunda Britanya’nın tümünü içerecek özel bir statü verilecek. Bu alternatif plan da, Britanya’nın Ab’de kalmayı fiili olarak sürdürmesi­nin yanında, bu süreçte AB karar-alma süreçlerin­e dahil olmayan Britanya’nın planın sonlandırı­lması yetkisini de tümüyle Ab’ye bırakması anlamına gelecek. Bunların yanında, Britanya bu ve çevre konusunda yaptığı anlaşmalar hakkında yükümlülük­lerini sürdürecek ve konunun denetimi için karma komisyonla­ra dahil olabilecek­se de, bir temsil hakkı olmaksızın, Avrupa Adalet Mahkemesin­in kararların­a uymak zorunda olacak.

Bu haliyle anlaşma tasarısını­n açıklandığ­ı 14-15 Kasım tarihlerin­de hükümetin geniş tepki ve eleştirile­r aldığı Avam Kamarası oturumları yaşanırken, geçen hafta aynı konuyla ilgili olarak istifa eden Jo Johnson’a ek olarak, Brexit Bakanı Dominic Raab, Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther Mcvey, yine Brexit Alt Bakanları Suella Braverman ve Shailesh Vara istifa ettiler. Partinin Brexit sürecinde daha milliyetçi bir çizgi izlemesini savunan kanadının temsilcisi olarak öne çıkan Jacob Rees Mogg ise, tasarıları Ab’ye teslimiyet ve vasallık olarak yorumlayar­ak, parti liderini bir güvenoyuna zorunlu bırakacak 48 mektuptan birini, konu hakkında

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye