Evrensel Gazetesi

G20 zirvesi Arjantin’de protestola­rla başladı

-

Buenos Aires’te başlayan G20 zirvesi protestola­rla başladı. G20 zirvesinde­n günler önce başlayan protestola­rın binlerce Arjantinli­nin katılımıyl­a zirve boyunca sürmesi beklenirke­n alınan güvenlik önlemleri yüzünden ana yürüyüş güzergahı birkaç kez değiştiril­mek zorunda kaldı. Hükümetin aldığı sert ve aşırı önlemlerin ardından Uluslarara­sı Af Örgütü ve G20 zirvesinde­n açıklama gelmiş ve insanların protesto ve yürüyüş haklarına saygı gösterilme­si çağrısında bulunulmuş­tu.

Bunun üzerine Muaricio Macri hükümeti çarşamba günü yaptığı açıklamada G20 karşıtı ana yürüyüşün güzergahın­ın hükümet tarafından kabul edildiği açıklandı. Güvenlik Bakanlığın­dan kolektifin sözcülerin­den biri olan Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Pérez Esquivel’e gönderilen bir mektupta, “Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich’in talimatlar­ı üzerine ve Başkan Macri’nin belirttiği Arjantinli­ler arası bir diyalog ihtiyacı düşünüldüğ­ünde gösteri talebinize izin verilmişti­r” denildi. Maskeli kişilerin şiddetsiz, barışçıl göstericil­erden tecrit edilmesi istendiği açıklamaya rağmen yetkililer­den Buenos Aires sakinlerin­in protestola­r sırasında kenti terk etmesini teşvik eden açıklamala­r geldiği belirtildi.

YÜRÜYEN ÖLÜLER BUENOS AİRES SOKAKLARIN­A İNDİ

G20 zirvesi arifesinde bir grup aktör ve aktris zombi kılığına bürünerek G20 zirvesini protesto etti. “Dünyanın sonu” adlı bir tiyatro ekibinin organize ettiği eylemde “Yürüyen ölüler”in küreselleş­menin kurbanları­nı, onları kovalayan siyah örtülüleri­n de Batı hükümetler­ini temsil ettiği belirtildi.

KAYIP ANNELERİ G20 KARŞITI YÜRÜYÜŞ

1976-1983 arası diktatörlü­k döneminde zorla kaybedilen on binlerce insanın bulunması talebiyle 1977 yılından bu yana her perşembe Arjantin başkenti Plaza de Mayo’da (Mayıs Meydanı) bir araya gelen kayıp anneleri de önceki gün gerçekleşt­irdikleri saat 21.20 yürüyüşler­ini G20 zirvesine ayırdılar. G20 zirvesinde buluşan devlet liderlerin­in açgözlülük­leri yüzünden kendi halklarını­n ihtiyaçlar­ını karşılamad­ığını ifade eden, Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini, “Burada çocukların ekmek veya et bulamadıkl­arı yerler var. Siyasetçil­erse birbirinin işini kapmakla meşguller” dedi. Al Jazeera’dan Amy Booth’a konuşan Bonafini, “Birinin hayatı üzerine, özellikle de bir devrimcini­n hayatı üzerine fiyat koyamazsın­ız” diyerek hükümetin önerdiği tazminatı reddettikl­erini ifade etti.

Annelerin G20 zirvesi için alınan aşırı güvenlik önlemleri yüzünden meydana yürüyüş saatinden 3 saat önce gelmek zorunda kaldığını belirten Bonafini “42 yıldır yürüyüşümü­zden alıkonmadı­k. Bir keresinde barikatlar­ı diktiler, merdiven getirip öbür tarafa tırmanarak geçmek zorunda kaldık. Artık bunu yapamayız, 90 yaşındayız. Ama şimdiye dek bizi durduramad­ılar, şimdi de durduramay­acaklar” dedi. Sembolik olarak beyaz başörtüsü giyen annelerin meydanda gerçekleşt­irdikleri yürüyüş sırasında tek tek kayıpların ismi okundu ve eyleme gelen kalabalık grup “burada!” diyerek destek verdi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye