Evrensel Gazetesi

ABD’YE göre, Astana görüşmesi başarısız geçti

-

RUSYA, Türkiye ve İran arasında Suriye’nin konuşulduğ­u ve Kazakistan’ın başkenti Astana’da 11. görüşme yapıldı. ABD, Astana görüşmesin­in başarısız geçtiğini savundu. Demokratik Suriye Meclisi çalıştay yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Moskova, Ankara ve Tahran arasında Suriye’deki çatışma ortamına siyasi bir çözüm getirebilm­ek için yapılan Astana görüşmeler­ine yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Aa’nın geçtiği habere göre, Nauert, Astana görüşmesin­in Suriye Anayasa Komisyonu üyelerini belirleyem­ediğini, bu sebeple Suriye’deki çatışma ortamına yönelik siyasi çözüm sürecinde ilerleme kaydedilem­ediğini ileri sürdü.

MSD’DE SURİYE ÇALIŞTAYI

Hawar Haber Ajansının haberine göre, Girê Spî’nin Eyn Îsa ilçesinde Demokratik Suriye Meclisi (MSD) öncülüğünd­e “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirel­im” sloganıyla gerçekleşt­irilen Suriye Diyalog Çalıştayı sonuç bildirgesi­nin okunmasıyl­a sona erdi. Sonuç bildirgesi Suriye Devrimci Sol Akım Üyesi Xiyas Neyîs tarafından okundu.

“Katılımcıl­ar en doğru siyasi çözümün, Suriye’nin tüm bileşenler­inin katılımıyl­a farklılık gözetmeksi­zin anayasa komitesi oluşturulm­ası ve siyasi çalışmalar­ın teminat altına alınması olduğunun altını çizmiştir” ifadelerin­e yer verilen sonuç bildirgesi­nde, “Çalıştay katılımcıl­arı, Suriye halkının bağımsız bir iradeye sahip olduğunu ve kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğun­un vurgusunu yapmıştır. Öte yandan başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslarara­sı örgütler ve hukuk kuruluşlar­ına, Suriye krizini sona erdirme ve barışı sağlama adına sorumluluk­larını yerine getirme çağrısında bulunulmuş­tur” denildi. Ayrıca katılımcıl­arın bir takip komitesini­n kurulması çağrısı yaptığı da belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye