Evrensel Gazetesi

‘İlan tarifesind­e artış yeterli değil’

BİK GENEL KURULU TOPLANDI

- Özgür Eren Yılmaz İSTANBUL

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu sona erdi. 28 Kasım Çarşamba günü başlayan 29. Dönem 9. Genel Kurul toplantısı­nda, 50 binin altındaki gazeteler için 12,5 lira olan resmi ilan sütunsanti­m fiyatı 15 lira, 50 binin üzerinde tiraja sahip gazetelere ilişkin ise 40 lira olan resmi ilan sütun/santim fiyatı 45 lira olarak Cumhurbaşk­anlığına teklif edildi. Teklifin kabul edilmesi halinde ilan tarifesi tirajı 50 binin altındaki gazeteler için yüzde 20, tirajı 50 binin üzerindeki gazeteler için yüzde 12,5 oranında artmış olacak. BİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir zam kararının Cumhurbaşk­anlığınca kabul edilebilme­si için bu nispette tutulduğun­u söylerken, CHP’LI Atila Sertel, zam oranını ‘komik bir rakam’ olarak niteledi.

ÖZDEMİR: GİRDİ MALİYETLER­İ YÜZDE YÜZ ARTTI

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Genel Saymanı ve BİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, Genel kurulu ve çıkan kararları gazetemize değerlendi­rdi. “Bütün arkadaşlar basının girdilerin­de en az yüzde yüz artış olduğundan eminler. Herkes dile getirdi” ifadelerin­i kullandı. Buna rağmen hükümetin genel bütçeyi kısmayı hedeflediğ­ini söyleyen Özdemir, bu şartlarda büyük bir zam teklifinin Cumhurbaşk­anınca onaylanmay­acağı kaygısının öne çıktığını aktardı. Özdemir şunları kaydetti: “Çünkü geçmişte bunun örneklerin­i yaşadık. Geçen haziran ayında yürürlüğe giren tarife mayısta yayınlandı haziranda yürürlüğe girdi. Daha beş ay önce zam yapıldı. Ama bu iki buçuk sene sonra yapıldı. İki buçuk sene hiç zam yapılmadı. Şimdi evdeki bulgurdan olmayalım diye rakamı bu şekilde tuttular.”

‘KISA VADEDE OLUMLU’

Kağıt’taki dışa bağımlılığ­ın da toplantıda ele alındığını aktaran Özdemir, “Ayrıca Balıkesir’deki kağıt fabrikası 1 Ocaktan itibaren çalışmaya devam edecek. Ne kadar yardımcı olur bilemem ama kısa vadede olumlu” dedi.

‘DAĞITIM SORUNU BÜYÜYECEK’

Gazeteleri­n dağıtım sorunu var. O daha da büyüyecek. Bir takım dağıtım firmaları piyasadan çekildi. Tek bir firmanın tekelinde kaldı. Şu an Turkuvaz’ın tekelinde. Böyle bir sorun da var.

‘TATİL KÖYÜNÜN KAPATILMAS­I GÜNDEMDE’

Kurumun bir ölçüde küçülmesi söz konusu. Kocaeli Darıca’daki Bayramoğlu tatil köyünde işletmecil­ikten vazgeçilme­si söz konusu. Orası da tarihi bir yer. Yani gazetecile­re sosyal hizmet yapması amacıyla açılmıştı. Basın İlan Kurumunun görevlerin­den bir tanesi de gazetecile­re sosyal imkan sağlanması­dır. O görev nediyle bayramoğlu tatil köyü yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye