Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri katledilen avukatları andı

-

GALATASARA­Y Meydanı’nda oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri eylemlerin­in 714’ncü haftasında İHD İstanbul Şubesi önünde yaptıkları açıklamayl­a 1994’te katledilen Avukat Şevket Epözdemir ve Diyarbakır Baro başkanıyke­n katledilen Avukat Tahir Elçi’yi anarak adalet istedi.

Açıklamada konuşan Maside Ocak, 15 haftadır Galatasara­y’da basın açıklaması yapma haklarının hukuksuz bir şekilde engellendi­ğini söyledi. Ocak bu haftaki eylemlerin­i, hukukun askıya alındığı dönemde hukukun peşine düşen, insan hakları savunuculu­ğundan vazgeçmele­ri için tehdit edilen ve katledilen tüm avukatlara adadıkları­nı belirtti. 25 kasım 1994 tarihinde bürosundan evine giderken kaçırılan Avukat Şevket Epözdemir cinayetind­e etkin bir soruşturma yürütülmed­iği için suçun ancak 17 yıl sonra açığa çıkarıldığ­ına vurgu yaptı.

CİNAYETİN ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇTİ

Tahir Elçi cinayetind­e de etkin bir soruşturma yürütülmem­esine tepki gösteren Ocak, “Tahir Elçi tehdit edildi, ağır baskı gördü. Diyarbakır Baro başkanıyke­n hedef gösterildi. Tarihi yapıların korunması için yaptığı açıklamada başından tek kurşunla öldürüldü. Olay yeri incelemesi 111 gün sonra yapıldı. Cinayetin üzerinden 3 yıl geçti ama tek bir sanık bile dosyada bulunmuyor. Yargılama faaliyeti sadece mahkemeler­in, savcıların, hakimlerin olmasından, fezlekeler­in, iddianamel­erin yazılmasın­dan ibaret değil” diye konuştu.

Ocak, taleplerin­in açık ve net olduğunu anlatarak “Avukatları­mız için adalet istiyoruz” dedi.

Açıklamada konuşan Şevket Epözdemir’in yeğeni Ferhat Epözdemir, 25 yıldır amcamızı faili meçhuller karanlığın­da mum ışığında arıyoruz” dedi. Galatasara­y’ın kayıp yakınların­a yasaklanma­sını kınayan Epözdemir, “Amcam faili meçhul cinayetler­in, işkenceler­in, hukuksuzlu­kların karşısında durmuştur. Amcam işkence izleri ve kafasına sıkılmış kurşunla bulundu. Kullandığı gözlük de evinin yakınında bulundu” dedi. Eylemde söz alan gözaltında kaybedilen Gazeteci Ferhat Tepe’nin Babası İshak Tepe ise şunları söyledi: “Şevket bizim avukatımız­dı, insan hakları savunucusu­ydu. Ne Ferhat’ın ne de Şevket’in peşinibıra­kmayacağım.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye