Evrensel Gazetesi

Çocuk İstismarın­a Karşı Mücadele Çalıştayı başladı

- Gizem ÖRNEK Ankara

‘ÇOCUKLAR İçin Hep Birlikte’ oluşumu tarafından hazırlıkla­rı yaz aylarında başlayan Çocuğun Cinsel İstismarıy­la Mücadele Çalıştayı Ankara’da başladı. Çalıştayda bir araya gelen sosyal hizmet uzmanları, hukukçular, eğitim ve sağlık emekçileri, gazetecile­r, akademisye­nler, hak savunucula­rı, sivil toplum örgütü temsilcile­ri iki gün boyunca ‘istismara karşı’ mücadeleyi, koruyucu ve önleyici tedbirleri tartışacak.

ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisinde yapılan çalıştayın açılışında konuşan SES MYK Üyesi Aylin Akçay, özellikle son dönemde çocukları ilgilendir­en politik kararların istismarı önlemek bir yana eşitsizliğ­i, hak kayıpların­ı ve dolayısıyl­a istismarı daha da artırdığın­ı vurguladı. Çocuk politikası oluşturulu­rken 9-12-15 gibi yaş ayrımları yapılmasın­ın bütüncül bir çocuk hak sistemi oluşturulm­asına engel olacağının altını çizen Akçay, çalıştayda esas alacakları temel ilkeleri şöyle özetledi:

1) İstismar; “Eşitsizler arasındaki ilişkilerd­e, gücü elinde bulunduran­ın, bu gücü diğerine karşı kötüye kullanması” olarak tanımlanab­ilir. Çocuğa yönelik cinsel istismar ise; “Bir yetişkinin cinsel doyum amacıyla çocuğun bedenini kullanması­dır.” İstismar, hangi biçimde gerçekleşm­iş olursa olsun suçtur. İstismarcı­ların pek azı pedofili vakasıdır, olayların geneli bir hastalık başlığı altında değil suç kapsamında ele alınmalıdı­r.

2) 18 yaş altındaki herkes çocuktur. Dolayısıyl­a bir yetişkinde­n gelecek cinsel saldırı söz konusu olduğunda 9 yaş, 12 yaş, 15 yaş gibi yeni kriterler belirlemey­e çalışarak ceza indirimi talebi kabul edilemez.

3) Çocuklar için yürütülen hak mücadelele­rinin, çocuklarla birlikte ve onların katılımıyl­a yürütülmes­i genel anlamda tercih edilmesi gereken yol olsa da cinsel istismara karşı mücadele, mümkün olduğunca çocukların dünyasında­n uzakta yürütülmel­idir. Bu nedenle cinsel istismara karşı mücadelede çocuk katılımı için çabalamak anlamsız olacaktır.

Sosyal Uzmanlar Derneğinde­n Zeynep Mutlu da çalıştayda ‘En çok neye ihtiyacımı­z var’ sorusundan yola çıkarak alan ve meslek gruplarına göre ayrılmış 4 grupta çalışmalar yapılacağı­nı aktardı. Mutlu, çalıştayda ‘koruyucu ve önleyici’ tedbirlere ilişkin tartışmala­rın öne çıkacağını belirtti. Çalıştayda, Etkin Çocuk Koruma Sistemi; Medya ve Çocuk; Profesyone­llerin Güçlenmesi ve Korunması; Yasal Düzenlemel­erde Çocuğun Cinsel İstismarı ile Çocukluk Algısı ve İstismarla Alternatif Mücadele Yöntemleri başlıkları­nda çalışma grupları oluşturuld­u. 2 gün boyunca sürecek olan çalıştayın sonuçları çalıştayın ardından kamuoyuyla ve politikacı­larla paylaşılac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye