Evrensel Gazetesi

İzmir-ıstanbul otoyolunun çevreye zararı büyüyor

- Metehan UD İzmir

Akp’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve yapımı devam eden İzmir-ıstanbul otoyolunun çevreye verdiği zarar her geçen gün artıyor. Yüz binlerce ağacın kesilmesin­e neden olan yolun inşaatında kullanılma­k için son olarak zeytinlikl­erle çevrili tarlaya 2 adet kalker taşı kırma-eleme tesisi açılması onayı verildi.

İzmir Valiliğini­n yakın zamanda sonuçlandı­rdığı ÇED dosyaları arasında, yap-işlet-devret modeli ile yapımı devam etmekte olan İzmir-ıstanbul Otoyolu’nun Menemen-aliağa-çandarlı kısmını devralan İKA isimli şirket de bulunuyor.

Yolun yapımında kullanılma­k için daha önce kalker ocağı ve 2 adet asfalt plent ve mekanik plent tesislerin­e onay veren valilik yine çevreye etki değerlendi­rme sürecini işletmeden bu sefer de 2 adet kırma eleme tesisi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Aliağa’nın Aşağı Şakran Mahallesi sınırları içinde ocağın faaliyetle­ri artmış oldu.

MİLLİ GELİŞİME KATKI!

Proje dosyasında başvuru şu gerekçeler­le yer alıyor “İzmir’in ulaşımda duyduğu ihtiyacın giderilmes­i aşamasında kullanımı gerekli olan agrega üretimi ve bunların yol yapımında kullanılma­sıyla sektörel gelişim ivmesi ve milli gelişme kapsamında katkı sağlamayı hedeflemek­tedir.”

Yıllık 389 bin 400 ton kapasite ile çalışacak iki makine tarım alanı üzerine kurulacak. Tarım alanının üzerinde kızılçam ağaçları bulunurken etrafı zeytin tarlaları ile çevrili. Zeytin Kanunu’na rağmen Tarım İl Müdürlüğün­ün olur yazısı bulunuyor. 2 makinenin de faaliyete başlaması ile birlikte ocağın çevreye vereceği zarar daha da büyüyecek.

700 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Daha önce projeyle ilgili açıklamala­rda bulunan dönemin Manisa Ziraat Mühendisle­ri Odası Başkanı İbrahim Demran, yol yapımı sırasında 700 bin zeytin ağacının kesildiğin­i belirterek yol için “Otoyolun tarım alanlarına en az zarar vermesi için dağlardan alternatif güzergahla­rdan geçirilmes­i önerilerim­iz dinlenmedi. Türkiye toprakları­nın tarıma en elverişli, zeytin gibi kutsal bir bitkinin ülkemizdek­i en kaliteli yetiştiği bölge işgal altında” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye