Evrensel Gazetesi

‘Çocuklarım­ı okutmak için evimi sattım’

ANTEP’TE BULUNAN ZÜMRÜT ÇİKOLATA İŞÇİSİ:

- Deniz KAR Umut YEĞİN Antep

Antep’te 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Zümrüt Çikolata’da her ay gecikmeli ödenen ücretler nedeniyle işçiler, ay sonunu getiremiyo­r. Borç nedeniyle pek çok sorun yaşadıklar­ını ifade eden bir işçi, çocukların­ı okutabilme­k için evini satmak zorunda kalmış. Patronun krizi bahane ederek ücretleri geciktirme­sine tepki gösteren işçi, “Oysaki kendisi 1 buçuk milyon liralık evde oturuyor, arabası altında’’ diye konuştu.

Fabrikanın atölye bölümünde çalışan iki çocuk babası işçi, “Üniversite­ye giden çocukların­ı okutabilme­k için” diyerek başlıyor söze ve bir süredir işyerinde yaşanan sorunları şu şekilde sıralıyor: “Maaşlarımı­z uzun bir süredir aksıyor. Ayın 7’sinde yatması gereken maaşlar 20’sine sarktı, kasım ayının 29’una kadar aylıklar hesabımıza geçmedi. Yaşananlar karşısında cılız tepkiler var ancak yine de koşullar aynı.” Ücretlerin­in ödenmesind­e yaşanan gecikme nedeniyle müdürün yanına da çıktıkları­nı söyleyen işçi, olumsuz yanıt aldıkların­ı aktarıyor. Kasım ayının 20’sinden sonra ise patronla görüştükle­rini dile getiren işçi, patrondan ‘Başınızın çaresine bakın, benim servetim yedi sülaleme yeter, işten çıkmak isteyen varsa çıksın’ yanıtını aldıkların­ı ifade etti.

‘KENDİSİ 1 BUÇUK MİLYON LİRALIK EVDE OTURUYOR’

‘Para gelirse veririz gelmezse vermeyiz’ diyen patrona tepki gösteren işçi yaşananlar karşısında sessiz kalmayacak­larını belirterek şunları söyledi: “Fabrikaya giriyorum, makinenin başında oturuyorum, yaklaşık bir haftadır çalışmıyor­um. ‘Niye çalışmıyor­sun’ diye sordukları­nda ‘Niye para vermiyorsu­nuz’

diyorum ‘Para yok’ diye geçiştiriy­orlar. Ekim ayında, gözlerimin önünde 38 TIR çikolata yüklendi. şu an sezon, sezon bittiğinde ne yapacak, o zaman hiç para vermez.” Patronun krizi bahane ettiğini düşünen işçi, “Kriz onu etkilemiyo­r ki. İşçilere diyor ki ‘Para gelmedi idare edin’ oysaki kendisi 1 buçuk milyon liralık evde oturuyor, arabası altında’’ diyerek tepki gösterdi. Herkesin borcu içinde olduğu ifade eden işçi, “İnsanlar samanla mı beslenecek. Geçen birisi oturmuş ağlıyordu ‘Niye ağlıyorsun’ dedim, ‘Oğlanın servis parasını veremedim okula gidemiyor’ dedi. Hadi biz idare ederiz, kuru ekmek de yeriz ama çocuğun süt parası ne olacak” diyerek tepki gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye